Actualitzat 19/08/2023 13:12

Borrell lamenta que la governabilitat d'Espanya "depengui d'algú a qui li importa un rave"

Archivo - L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell
Aurore Martignoni/European Commi / Dpa - Archivo

Defensa que una democràcia parlamentària "exigeix pactes" i que els pactes requereixen "cessions i compromisos"

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha lamentat la "paradoxa" que la formació del Govern espanyol "depengui d'algú que diu i repeteix que la governabilitat d'Espanya li importa un rave", i a qui, en canvi, "només li importa la solució, a la seva manera, és clar, del conflicte entre Espanya i Catalunya".

"Al meu parer, hi ha un conflicte entre catalans, perquè Catalunya no és monolítica. Els resultats electorals ho han demostrat", afirma l'exministre d'Afers Exteriors espanyol en una entrevista concedida a 'El País', recollida per Europa Press.

Borrell ha defensat que una democràcia parlamentària "exigeix pactes" i que aquests pactes "requereixen cessions i compromisos", en referència a les negociacions d'investidura entre PSOE i els nacionalistes després de les eleccions del 23 de juliol.

CREAR ESTRUCTURES "A COP DE CONJUNTURES"

No obstant això, ha apuntat que el problema és crear estructures "a cop de conjuntures". "Hem anat creant estructures d'Estat per resoldre conjuntures parlamentàries. Hauríem de concebre l'Estat que volem i com han de funcionar les institucions abans d'haver de cedir a la pressió del moment. I de vegades fent de la necessitat virtut", ha afirmat.

En l'entrevista, Borrell ha afirmat que les passades eleccions del 23 de juliol han estat un punt decisiu en l'ascens "aparentment imparable de la dreta extrema" i de la tendència de les "dretes clàssiques i extremes" de governar en coalició, de tal manera que ha qualificat Espanya de "contraexemple" davant les dinàmiques d'altres països.

SÁNCHEZ HA DONAT EXPLICACIONS

Preguntat per si al Govern de Pedro Sánchez li ha faltat pedagogia per explicar les cessions, Borrell ha sostingut que el president en funcions ha hagut de fer front a situacions "molt difícils", però que, no obstant això, ha obtingut resultats positius com la "desinflamació" del conflicte a Catalunya.

"Recordem que el 2017 hi va haver risc real de fragmentació de l'Estat. I comparem-ho amb la situació actual, amb el PSC ahir proscrit i avui superant en vots els tres partits independentistes junts", ha ressaltat Borrell.

Sobre la falta d'explicació dels indults a independentistes i les reformes dels delictes de sedició i malversació, Borrell ha assenyalat que el mateix Sánchez es va adonar que era necessari explicar-se "més i millor". "Això va ser el que va fer immediatament després de convocar eleccions", ha postil·lat.

Així, considera que les seves explicacions "deuen haver fet efecte" perquè el PSOE va obtenir un resultat en les eleccions millor del previst en les enquestes electorals.

"Espanya, com Europa, és plural i diversa, però per mi existeixen com a entitats polítiques. Altres, en nom d'aquesta diversitat, neguen la seva existència. Crec que Espanya i Europa s'enfronten al mateix repte", conclou sobre aquest assumpte.

Borrell ha recordat que des que el PSOE va perdre la majoria absoluta el 1993, els governs que l'han necessitat "han hagut de ser investits gràcies als partits nacionalistes perifèrics". "El PP va criticar la cessió del 15% de l'IRPF i a la següent legislatura va haver de cedir el 30%", referint-se així al pacte d'investidura entre CiU i PP el 1996.

"RÚSSIA HA FRACASSAT" EN LA SEVA INVASIÓ A UCRAÏNA

Durant l'entrevista, Borrell també comenta diversos aspectes d'actualitat internacional com a cap de la diplomàcia de la UE. Així, afirma que Rússia ha fracassat en la seva invasió llampec a Ucraïna, per la qual ha pagat un preu "enorme" en termes materials i humans. "Això no vol dir que hagi esgotat les capacitats, ara Putin sacrifica el seu exèrcit i el seu poble per a la supervivència nacional", afegeix sobre aquesta qüestió.

Ha defensat que la UE ha fet "el que calia fer" en aquesta guerra, que era ajudar Ucraïna a defensar-se sense ampliar el conflicte, tot i que ha reconegut que l'ajuda ha estat "massa gradual". També ha indicat que el procés d'entrada d'Ucraïna a la UE "tan de pressa com es pugui".

Ha allunyat la possibilitat que el cop militar al Níger sigui resultat d'una conspiració russa, si bé admet que el país "s'aprofita de la situació".

També ha admès que hi ha un "risc clar" de crisi migratòria irregular derivada de la situació al país africà, a banda d'amenaça gihadista i potencial desestabilització per als països de la zona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés