Publicat 11/02/2019 11:37

Borrell diu que es pot parlar de la convenincia del relator, per no és "el més greu" des del 1981

Josep Borrell
Ricardo Rubio - Europa Press

Repta Casado a portar al Congrés la seva acusació d'alta tració i titlla de "pesades" i "pattiques" les crides a acceptar l'autodeterminació

MADRID, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, considera que es pot discutir "raonablement" la "utilitat, la convenincia o les funcions d'un 'relator/coordinador'" en reunions de partits sobre Catalunya, per ha afegit que "res no justifica que aix sigui el "més greu que ha passat a Espanya des del cop d'estat del 1981".

Tampoc no creu que sigui un motiu per acusar d'"alta tració" el president del Govern espanyol. És més, ha avisat que aquesta és una acusació molt greu, tipificada en el Codi Penal i que ha de sostenir-se amb els instruments jurídics que existeixen per a aix.

Per aquest motiu, ha afirmat que si el president del PP, Pablo Casado, est "convenut del que diu", la Constitució li permet actuar amb els diputats que té en el Congrés.

El ministre es refereix en concret a l'article 102 de la Carta Magna, segons el qual un president en exercici de les seves funcions només pot ser acusat de tració o de qualsevol altre delicte contra la seguretat de l'Estat, per majoria absoluta del Congrés, a iniciativa d'una quarta part dels diputats. El president i els membres del Govern espanyol només poden ser jutjats pel Tribunal Suprem.

ESPANYA NO ÉS NI EL IEMEN NI KOSOVO

Borrell s'ha expressat així en una srie de tuits en els quals, a més, afirma que, per molt que s'obstini l'independentisme, Espanya "no és el Iemen del Sud, ni Bsnia, ni Kosovo, ni Eslovnia en els seus pitjors moments", de manera que ni la Unió Europea ni cap govern del món accepta aquest "fals relat" que volen difondre.

En la seva opinió, els secessionistes volen denigrar la qualitat de la democrcia espanyola, el seu sistema jurídic i presentar Espanya com un "Estat repressiu que vulnera els drets humans", tot aix per aconseguir una "mediació internacional que faciliti una negociació en peus d'igualtat entre el Govern d'Espanya i el de la Generalitat".

El ministre carrega contra l'independentisme i titlla de "pesades" i "pattiques" les invocacions al fet que el Govern central "sigui valent", "no tingui por a la dreta" i "s'ha d'atrevir" a reconixer el "dret d'autodeterminació".

Sobre aquest assumpte, insisteix que són qüestions "que no estan emparades per la Constitució ni pel Dret Internacional" i que així ho ha reiterat el president del Govern espanyol.

A més, recorda als independentistes que "no poden parlar en nom del poble catal, ats que exclouen més de la meitat dels ciutadans de Catalunya que no els van votar". Segons ell, aix és el que fan els "moviments independentistes d'arrel identitria", que "pretenen basar-se en la unitat sagrada del poble, per acaben en la divisió i l'enfrontament social".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés