Publicat 04/07/2019 10:30

Borrell diu que combatre el separatisme no ser la seva funció a la UE i que "en tot cas ser una qüestió marginal"

Josep Borrell
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Critica que es qüestioni l'xit que Espanya hagi aconseguit un dels quatre llocs i parla del "típic exercici masoquista espanyol"

MADRID, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, ha afirmat aquest dijous que entre les seves funcions com a alt representant de la UE per a la Política Exterior no hi haur fer front al relat dels independentistes catalans, per ha deixat una porta entreoberta en dir que "ser en tot cas una qüestió marginal".

En una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, ha subratllat que el separatisme a Catalunya no és una qüestió de política exterior europea, sinó interna d'un país de la UE. Aix sí, ha defensat els esforos que ha fet des del Ministeri d'Exteriors, "amb tota l'energia", per contrarestar el discurs del separatisme, "que ha invertit molts diners a qüestionar la democrcia espanyola". Part de la responsabilitat del Servei Exterior d'un país, ha dit, és defensar-se de les acusacions que s'aboquen contra seu.

Amb el seu nomenament com a alt representant, un dels "quatre llocs" de mxim nivell que estaven en joc, Borrell veu "evident" que Espanya creix en influncia. "No es pot menystenir tret que ens dediquem al típic exercici masoquista espanyol de menystenir els nostres xits i la importncia de les coses que s'aconsegueixen", ha dit.

És més, ha deixat clar que el sorprenia la pregunta sobre la influncia d'Espanya, perqu creu que és "buscar quatre peus al gat" i preguntar-se si el seu nomenament pot respondre a una altra cosa.

Amb tot, ha explicat que, conforme a les normes europees, ell no defensar els posicionaments espanyols sinó l'inters general europeu, encara que de vegades sigui difícil de definir, i la seva feina ser precisament "trobar posicionaments comuns" entre els diferents pasos. Aquí ha posat com a exemple el cas de Kosovo, on, ha dit, ja li estan "buscant les pessigolles" perqu Espanya és un dels pasos que no reconeixen aquest país.

Una vegada hagi passat l'examen que tots els comissaris faran davant l'Eurocambra, ha reconegut que un dels assumptes de política exterior que més preocupen la UE és com aconseguir "evitar que el pacte nuclear amb l'Iran se'n vagi en orri definitivament". També aconseguir estabilitzar la regió, no només des del punt de vista de les capacitats nuclears de l'Iran, sinó de la confrontació entre aquest país i l'Arbia Saudita, que té conseqüncies com la guerra del Iemen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés