Borrell demana a "totes" les forces "acatar" la sentència i veu "lògica" la reactivació d'eurordre per Puigdemont

Publicat 14/10/2019 17:33:23CET
Josep Borrell en el Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha expressat el seu "absolut respecte i acatament a la sentència" del Tribunal Suprem que condemna dotze polítics catalans pel referèndum de l'1-O i ha instat "totes les forces polítiques" a fer el mateix, a la vegada que ha considerat una conseqüència "lògica" de la sentència la reactivació de l'euroordre contra l'expresident català Carles Pugidemont i la resta d'exconsellers a l'estranger.

"El Govern no pot fer més que acatar la sentència i apel·lar a totes les forces polítiques al fet que actuïn igual", ha defensat Borrell en roda de premsa a Luxemburg al final d'una reunió amb els seus homòlegs de la UE.

La sentència, ha defensat Borrell, "posa fi a un llarg procés judicial", que "s'ha dut a terme amb plenes garanties i total transparència, publicitat absoluta i amb absolut respecte a la separació de poders" que hi ha a Espanya i ha deixat clar que "tots" som "iguals davant la llei" i que la Constitució espanyola és moderna i "s'aplica a tots".

Borrell ha recordat que els jutges del Tribunal Suprem no han "retingut l'acusació de rebel·lió" però sí "les altres" i que ha estat una sentència "per unanimitat".

"Espanya és una democràcia on ningú es jutja per les seves idees, sinó per actuacions que els tribunals puguin considerar que constitueixen un delicte recollit en el nostre ordenament jurídic", ha dit, i ha insistit en la importància de subratllar aquest punt "de cara als nostres companys europeus", ha ironitzat que "cada dia" es troba "al Parlament amb els líders polítics que defensen la independència de Catalunya i ningú es molesta per això".

Però ha insistit que "una altra cosa" són "actuacions" que "puguin
constituir delicte" en virtut de l'ordenament espanyol i això cal que ho determinin els tribunals, que "per a això els tenim", ha remarcat.

En relació amb si creu que la sentència del procés facilitarà l'euroordre contra l'expresident català, Borrell ha considerat que es tracta d'"una conseqüència lògica".

"Si tots som iguals davant la llei", ha dit, i ha recordat que el Tribunal Suprem ha condemnat aquest dilluns alguns dirigents polítics catalans per fets en els quals "han participat altres" persones també, que també haurien de ser "jutjades per això".

"Haurien d'igualment ser justiciables", ha resolt, i ha considerat per tant "natural" que la justícia espanyola reactivi "una ordre perquè les autoritats dels països on es troben aquestes persones els posin a disposició de la justícia espanyola". "Seria estrany que no ho féssim així", ha dit.