Borrell defensa les paraules de Sánchez: "La Fiscalia no és independent, té autonomia funcional"

Publicat 7/11/2019 11:10:18CET
El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell, protagonitza l'esmorzar informatiu organitzat per Executive Forum a Madrid (Espanya), a 6 de novembre de 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous que les declaracions del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sobre l'actuació de la Fiscalia en el cas de Carles Puigdemont no donen lloc a malentesos. "La Fiscalia no és independent, té autonomia funcional", ha resumit.

"Qualsevol persona benintencionada que senti això, i que no busqui cinc peus al gat, ho pot entendre. Jo ho vaig entendre així", ha afirmat Borrell en una entrevista a COPE, que ha recollit Europa Press. Així, ha recalcat que el Govern central pot demanar a la Fiscalia que iniciï procediments "en defensa de l'interès general" perquè "no és independent, sinó que té autonomia funcional".

Aquest dimecres, Sánchez va generar una polèmica en insinuar en una entrevista que la Fiscalia actua sota les ordres del Govern espanyol per portar l'expresident català Carles Puigdemont a Espanya.

Borrell ha reiterat que el Govern espanyol, en el cas de Puigdemont, pot demanar al fiscal general que estudiï de quina manera es pot procedir a demanar-ne l'extradició. "És clar que pot fer-ho, després el fiscal actua en el marc de la seva autonomia funcional", ha resolt el titular d'Exteriors, i ha resumit que la Fiscalia té el seu criteri, però no viu al marge de l'Executiu.

Així mateix, sobre quines mesures podia prendre el Govern espanyol si Bèlgica no extradita l'expresident català, el titular d'Exteriors ha defensat que en aquest procés els governs "no hi intervenen" i que es tracta d'una relació "entre sistemes judicials", per la qual cosa l'executiu espanyol "no farà res" contra el Govern belga. "No declararà la guerra a Bèlgica", ha ironitzat el titular d'Exteriors.

"Les coses no es resolen amb pugnes interestatals. Abans es resolien de ministre d'Interior a ministre d'Interior, era un govern qui demanava l'extradició a un altre govern, no hi havia cap verificació de les conseqüències del marc legal", ha assenyalat.