Publicat 15/7/2019 13:00:34 +02:00CET

Borrell creu que l'independentisme pot influir en la seva candidatura com a Alt Representant de la UE

Josep Borrell en la Escuela de Verano del PSC
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borell, ha assumit aquest dilluns que l'independentisme català mirarà d'interferir per complicar el seu nomenament com a Alt Representant de Política Exterior de la UE, un càrrec pel qual els Vint-i-vuit l'han nomenat candidat però que requereix el vistiplau del Parlament Europeu per ser efectiu.

"Si poden, ho faran, és clar. Però no tinc gaire cosa més a dir sobre això", ha respost Borrell a la premsa a Brussel·les, en ser preguntat per si tem que l'independentisme català provi d'influir en la seva designació.

Borrell s'ha referit a la polèmica per les acusacions d'espionatge que va llançar el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha tornat a expressar que "ni la Generalitat té ambaixades ni el Ministeri d'Exteriors, els ho asseguro, té espies".

El cap de la diplomàcia espanyola ha optat per la cautela respecte a les seves opcions d'agafar el relleu de la italiana Federica Mogherini al capdavant del Servei d'Acció Exterior de la UE, tot i que compta ja amb l'aval dels líders de la UE, i ha subratllat que "naturalment, totes les circumstàncies poden influir en això".

També un "terratrèmol o qualsevol catàstrofe natural", ha bromejat, en ser preguntat per si podria complicar la seva confirmació que Espanya convoqués unes noves eleccions generals si fracassen els intents d'investidura del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

En qualsevol cas, Borrell viatjarà aquest mateix dilluns a la tarda a Estrasburg (França) per acudir al ple del Parlament Europeu en el qual aquest dimarts s'examinarà la candidata a presidir la Comissió Europea, la conservadora alemanya Ursula von der Leyen.

Del fet que l'Eurocambra aprovi aquest dimarts el nomenament de la candidata del PPE, en depèn també la candidatura de Borrell, perquè els seus càrrecs van ser negociats en el mateix paquet pels líders europeus i perquè les responsabilitats de l'encara ministre espanyol inclourien una vicepresidència en l'Executiu comunitari de Von der Leyen.

Si es confirma el nomenament de Von der Leyen, aquesta tindrà diverses setmanes per dissenyar el seu Executiu de comissaris, que hauran de sotmetre's al setembre a audicions individuals davant del Parlament Europeu, inclòs Borrell. L'Eurocambra ha d'aprovar o rebutjar l'Executiu comunitari en el seu conjunt, però no pot bloquejar-ne el nomenament d'un únic membre.

Així, Borrell farà a Estrasburg "tot el que pugui per aconseguir el major nombre de vots" per a Von der Leyen, encara que en la seva opinió la candidata alemanya té una posició "relativament fàcil perquè en té prou amb la meitat més un dels vots".

Quan falta un dia perquè Von der Leyen s'enfronti a la votació dels eurodiputats, només el Partit Popular Europeu, família a la qual pertany l'alemanya, ha confirmat el seu suport al seu nomenament, mentre que els Liberals han mostrat la seva disposició, però no ho han confirmat encara. Els Verds i l'Esquerra Unitària, per la seva banda, ja han dit que hi votaran en contra.

Així doncs, serà determinant per a l'èxit de la candidatura de Von der Leyen el vot del grup de Socialistes i Demòcrates (S&D). La presidenta de S&D, l'espanyola Iratxe García "està fent tot el possible" per aconseguir "el màxim suport" a la candidata a presidir la Comissió, ha dit Borrell, que ha recordat que Von der Leyen compta també amb l'aval del Govern espanyol.