Actualitzat 20/10/2015 17:41

Borrell creu que "cal donar raons positives" per evitar la separació de Catalunya

Diu que la crisi secessionista a Europa "aquesta vegada pot ser el fre i la marxa enrere"

VIGO, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

L'exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell ha manifestat sobre una eventual separació de Catalunya que no és vàlida negar la possibilitat de dur-la a terme, sinó que també "cal donar raons positives", i argumentar que la unió és millor que la desintegració.

A més, ha mantingut que, sens dubte, ha faltat voluntat política per afrontar aquesta qüestió i ha recalcat que calia haver participat en el debat amb més intensitat i des de fa molt més temps, ja que "ara és possible que ja hagin cristal·litzat unes actituds que són difícilment reconvertibles".

Així ho ha traslladat en declaracions als mitjans abans de protagonitzar en el Cercle d'Empresaris de Galícia, a Vigo, un dinar-col·loqui sobre 'Catalunya a Espanya i el ressorgiment dels nacionalismes a Europa', on ha plantejat "el que passa a Europa" en relació "a l'euro, la crisi dels emigrants i la possible sortida del Regne Unit".

Segons ha dit, el que es qüestiona actualment a Europa és si avançar cap a més integració per fer front als problemes o, "al contrari, si la Unió es desintegra i algun país la deixa o fins i tot si alguns països també es desintegren al seu torn, com és el cas d'Escòcia i el Regne Unit, Flandes i Bèlgica, el nord d'Itàlia, i Catalunya i Espanya".

Borrell, que ha evidenciat que aquest panorama nou no només afecta Catalunya sinó que és un fenomen general que afecta Europa, ha recordat que "fins ara, sempre que Europa ha tingut una crisi, ha sortit reforçada", però ha traslladat que, sota el seu punt de vista, aquesta vegada pot ser diferent.

"Aquesta vegada la crisi és molt forta, multidimensional --monetària, d'immigració, d'identitat...-- i és possible que aquesta vegada no es compleixi allò que les crisis ens fan forts, que la crisi sigui el motor de l'avanç", ha assenyalat, abans d'afegir que aquesta vegada --la crisi-- pot ser el fre i la marxa enrere, com a mínim per a alguns països.

LA UNIÓ "ÉS REVERSIBLE"

Ha posat com a exemple la possibilitat que el Regne Unit deixi la Unió Europea --el que segons la seva opinió, "és una hipòtesi que no cal descartar"-- i ha assegurat que això crearia un precedent.

"Fins ara sempre hem considerat la unió com una cosa irreversible, per sempre, --però-- si el Regne Unit sortís, seria la constatació que la Unió és reversible i això sens cap dubte tindria una implicació política important: si surt un, per què no un altre?", ha qüestionat.

En relació amb això, ha fet èmfasi que aquestes qüestions no s'havien plantejat mai fins ara, de la mateixa manera que amb l'euro: "Mai s'havia plantejat seriosament sortir de l'euro perquè tothom era conscient que els costos són molt alts, però comencen a haver-hi veus que diuen que amb dir que els costos són molt alts no n'hi ha prou", ha explicat.

"A vegades la gent prefereix un divorci car que seguir a disgust", ha comparat l'expresident, que ha justificat en això que cal donar raons positives per a la integració i no només --dir que-- no perquè no es pot.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés