Publicat 28/11/2019 18:16

Borrell cessar dem com a ministre d'Exteriors per assumir la diplomcia europea a partir de l'1 de desembre

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, durant la presentació del programa d'activitats d'Espanya en el marc de la Cimera del Clima (COP25) a Madrid, 28 de novembre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

Posa fi a un mandat que ha combinat el combatre l'independentisme catal amb les prioritats tradicionals de la política exterior

MADRID, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, assistir aquest divendres al seu últim Consell de Ministres i presentar la seva renúncia per convertir-se, a partir del diumenge, en alt representant de la UE per a la Política Exterior i Seguretat Comuna (PESC), i deixa la seva tasca de manera temporal a les mans de la titular de Defensa en funcions, Margarita Robles.

La nova Comissió Europea comenar el seu mandat amb un mes de retard sobre el que estava inicialment previst i Borrell ha esgotat fins l'últim moment de la seva pertinena a un Govern que, per estar en funcions, no pot fer nomenaments, tampoc de ministres. De fet, al juny va renunciar a la seva acta d'eurodiputat per no deixar el Palacio de Santa Cruz sense titular durant un període que ha estat més llarg del previst.

Borrell va prendre possessió del seu crrec el juny del 2018 i va demanar ajuda al personal del Ministeri per exercir la seva tasca i va deixar clar quina seria una de les seves prioritats: combatre l'independentisme catal i la imatge denigrant de la democrcia espanyola que, al seu parer, mira de difondre.

"No els oculto que són temps difícils, Espanya s'enfronta potser al problema més gran que pot enfrontar un país, el de la integritat territorial i la Unió Europea a una crisi de confiana", va dir tan bon punt va rebre la cartera de mans del popular Alfonso Dastis.

En aquesta obstinació, l'encara ministre s'acomiada amb una victria, tot i que de moment només "cautelar": per primera vegada, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha paralitzat l'obertura de tres delegacions de la Generalitat a l'exterior, unes estructures que, segons l'opinió d'Exteriors, són "eines necessries" per a l'objectiu de la independncia.

La seva fermesa contra l'independentisme ha fet que durant el darrer any i mig hagi rebut més crítiques dels partits nacionalistes que de l'oposició de dretes al Congrés. Els uns i els altres van veure una oportunitat amb la sanció que li va imposar la CNMV per vendre accions d'Abengoa en una operació que, per al regulador, implicava informació privilegiada. El ministre, a més de negar-ho, els va deixar clar al Congrés que no pensava dimitir per aquest assumpte.

Altres vegades ha estat el seu llenguatge poc diplomtic, que l'ha posat en destrets i obligat a rectificar, com quan va afirmar que els Estats Units es comportava "com un cowboy" a Veneuela o que la colonització d'Amrica del Nord havia suposat "matar quatre indis".

ÚLTIMA REUNIÓ, AMB MARROC

Quant a la política exterior espanyola, és simblic que la seva última reunió amb un crrec estranger l'hagi tingut amb el seu homleg marroquí, Nasser Bourita, amb el qual va sopar el dimecres al Palacio de Buenavista de Madrid.

Entre les fites de la política exterior del Govern de Sánchez figura també el primer viatge d'Estat d'un rei d'Espanya a Cuba, aquest mateix novembre, precedit, fa un any, per la primera visita oficial d'un president del Govern en 32 anys.

Com a ministre d'Exteriors va heretar, d'altra banda, la negociació sobre Gibraltar en el marc del Brexit, que es va tancar amb la signatura de diversos memorndums d'enteniment sobre medi ambient, fiscalitat i altres assumptes qualificats de "irritantes".

VENEUELA ENQUISTADA

Segueixen enquistades, en canvi, altres crisis com la de Veneuela, on el reconeixement de Juan Guaidó com a president encarregat del país per bona part dels pasos europeus i americans no ha aconseguit desbloquejar la crisi política. Borrell assumir ara el paper de coordinar les posicions europees.

Un bloqueig igual pateix la crisi política a Nicaragua i l'encara ministre espanyol acaba el seu mandat i pren la mesura, molt excepcional, d'haver cridat a fer consultes l'ambaixadora espanyola a Managua, després que el Govern de Daniel Ortega impedeixi tres visites espanyoles d'alt nivell.

Europeista convenut --per no "eurobeat", en les seves prpies paraules--, haur d'afrontar el repte que ha marcat la nova presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen: formar part d'una "Comissió geopolítica" per una Europa que tingui un paper al món i no es limiti a ser espectador del que fan els Estats Units, la Xina, Rússia i altres potncies regionals.

Borrell s'acomiada aquest dijous i presenta al costat de la ministra de Transició Ecolgica en funcions, Teresa Ribera, la Cimera del Clima (COP25) que se celebra la setmana que ve a Madrid i, posteriorment, a la Casa de América, un llibre que és una recopilació dels articles que ha escrit com a ministre, titulat 'Fragmentos exteriores'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés