BARCELONA 6 nov. (EUROPA PRESS) -
L'alt representant de la UE en Política Exterior, Josep Borrell, ha adms aquest divendres que l'amona l'actitud del president dels Estats Units, Donald Trump, després de les eleccions, per ha confiat que es compliran i aplicaran les normes.
"És la primera vegada que passa aix als Estats Units. Hem de tenir confiana, com fa Joe Biden, que les coses aniran com han d'anar. Els estats americans tenen una llarga experincia a fer eleccions. Tenen normes i s'aplicaran", ha manifestat en declaracions a Rdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press.
A més, ha apuntat que els tribunals poden comprovar si hi ha hagut cap problema, per ha lamentat que ara per ara només se sentin "acusacions de frau sense cap prova".
Borrell ha explicat que el que fa patir a la UE és si els Estats Units tornaran a afavorir que es "construeixi un ordre multilateral", i també si tornaran a l'Acord de París sobre el canvi climtic i a l'acord nuclear de l'Iran.
També ha demanat als Estats Units que "no posin sancions comercials injustes a Espanya, que no impedeixin a les empreses espanyoles que treballin amb Cuba i que vulguin construir una pau justa" entre Israel i Palestina.
Quan li han preguntat si confia que aix ser possible si Joe Biden és el nou president dels Estats Units, Borrell no s'ha volgut pronunciar, per ha afegit que és fora clar qu volen els europeus.
Així, ha reconegut que les relacions de la UE amb els Estats Units no han estat gaire bones aquests anys: "És la primera vegada que sento dir a un president dels Estats Units que la UE es va inventar per atacar i combatre els Estats Units".
"És fora extraordinari, perqu la UE es va fer per aturar la guerra entre europeus, i els Estats Units hi van ajudar molt. La UE és el símbol del multilateralisme, de l'acord entre pasos i la cooperació. És el que Trump no ha volgut fer", ha lamentat.
Malgrat tot, ha advertit que, tot i que governi Biden, la relació transatlntica "no ser la mateixa després de quatre anys de presidncia de Trump, perqu els europeus han despertat un cert somnambulisme estratgic".
En la seva opinió, els europeus s'havien acostumat a viure sota el "paraigua protector" de la potncia dels Estats Units, i ara s'han adonat que han de desenvolupar capacitats prpies i assumir el seu propi destí.
"Aix no vol dir sortir de l'OTAN ni deixar de cooperar amb els Estats Units. Vol dir que es tingui capacitat autnoma de fer les coses quan calguin", ha argumentat.
PREVISIONS ECONMIQUES
Després que Europa hagi empitjorat les previsions econmiques dels pasos, sobretot les d'Espanya, Borrell ha relatat que la crisi sanitria del coronavirus ha afectat de manera diferent els pasos de la UE segons la seva estructura econmica.
Així, ha constatat que la pandmia ha tingut més conseqüncies a pasos on la base de l'activitat és la mobilitat de les persones, com el turisme, l'hostaleria, els restaurants i el transport aeri, com Espanya, Grcia i Itlia, i no pas amb economies més digitals o amb estructures industrials.
No obstant aix, ha defensat que Europa donar "uns ajuts molt important que s'hauran d'utilitzar per sortir del pou" i preparar-se per al futur, ha reclamat Borrell, que no s'ha volgut pronunciar sobre el projecte dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) del govern del PSOE i Unides Podem.