Borràs (JxCat) demana a Iceta definir-se sobre l'autodeterminació i a Podem fer-la viable

Publicat 6/4/2019 10:25:14CET
Retrats de la diputada de Junts per Catalunya en el Parlament, Laura Borrs
David Zorrakino - Europa Press

Estén la m a ERC per forjar acords després de les eleccions: "La unió fa la fora"

BARCELONA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

La número dos de JxCat a les eleccions generals, Laura Borrs, ha reclamat al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que concreti el seu posicionament sobre el dret a l'autodeterminació i digui si és el mateix que el del PSOE, i ha reclamat a Podem que ho defensi "posant-ho en prctica i fent-ho viable".

"Ja sabem que a Iceta li agrada ballar i balla molt bé, per hauria d'intentar ballar la mateixa música sempre. Necessitem saber exactament el seu posicionament, no ara una cosa i ara l'altra", ha subratllat en una entrevista d'Europa Press, després que el socialista afirmés que si el 65% dels catalans vol la independncia caldr trobar un mecanisme per canalitzar-ho.

Després de recordar que els socialistes defensaven en els seus inicis el dret d'autodeterminació, els ha instat a aclarir-se, tot i que ha adms que la posició del president del Govern, Pedro Sánchez, és "molt contundent" en contra de la independncia.

També ha donat la benvinguda a Podem si vol sumar-se al dret a l'autodeterminació, i els ha convidat a fer-ho viable: "Les propostes es defensen posant-les en prctica i fent-les viables. Si estan a favor del dret a l'autodeterminació, és una magnífica notícia, significa que són demcrates i estar bé que ens puguem posar d'acord en aquest punt".

Sobre si un futur govern del PSOE amb Podem facilitaria aquest dret, Borrs ha assegurat que no té moltes expectatives, i ha recordat que el suport dels socialistes, juntament amb PP i Cs, va permetre aplicar l'article 155 a Catalunya.

"LA PILOTA SEMPRE EN LA SEVA TEULADA"

Per a Borrs, és necessari que hi hagi persones valentes al capdavant del Govern central per poder parlar de tot, també de qüestions que no comparteixes: "Dir mai, dir sempre no, és negar el dileg. La pilota estar sempre en la seva teulada. Nosaltres estem disposats a jugar el partit", ha afirmat referint-se a Pedro Sánchez.

En la seva opinió, l'independentisme ha de ser el més fort possible a les Corts perqu l'escoltin, i evitar "el que volen els tres partits de l'extrema dreta, un 155 preventiu".

"El PSOE va fer possible el 155. Les seves credencials no són molt diferents que les del tripartit d'extrema dreta. En aix són exactament iguals", ha assegurat.

Segons Borrs, JxCat defensar al Congrés tot el que sigui positiu per a Catalunya i bloquejar el negatiu, i per a aix considera fonamental abordar la capacitat dels catalans de decidir el seu futur.

Si Pedro Sánchez depn del suport independentista per ser investit, ha advertit que ell haur de decidir "si est disposat a governar assumint que no vol parlar de Catalunya, perqu parlar de Catalunya és parlar del dret a l'autodeterminació, que és el que demana un 80% de la població".

Si Sánchez s'oposés i convoqués eleccions de nou, Borrs defensa que no ser responsabilitat de JxCat, i ha recordat que el president del Govern ja sabia, quan va accedir al crrec, que hi havia "un conflicte polític a Catalunya que ha de resoldre's políticament, i es va aixecar de la taula del dileg".

"Estvem disposats a negociar amb presncia de tercers, estvem disposats a fer propostes, per on estan les propostes de l'Estat? Més 155?", ha preguntat.

També ha ests la m a ERC per treballar junts i forjar acords en defensa de la independncia, destacant que "sempre" ho han fet, també quan els demanen una candidatura unitria abans dels comicis.

"Segueixo pensant que la unió fa la fora. Presentar-nos junts seria un missatge potent en l'Estat, a Europa i al món", ha afegit en allusió al cicle electoral.