Borràs (JxCat) alerta que el pacte ERC-PSOE pot anticipar eleccions a Catalunya

Publicat 2/1/2020 12:55:22CET
La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, en una imatge d'arxiu
Pau Venteo - Europa Press

Planteja que Torra se sotmeti a una qüestió de confiança al Parlament si és inhabilitat

BARCELONA, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha alertat aquest dijous que l'acord entre ERC i el PSOE pot suposar una "fractura" al Govern i que això podria comportar la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya.

En una entrevista de Rac1 que ha recollit Europa Press, ha apuntat que caldrà veure quines "conseqüències" té aquest acord i l'abstenció d'ERC en la investidura de Pedro Sánchez, i ha reconegut que, en un govern de coalició com el de la Generalitat, sempre existeix la possibilitat d'avançar eleccions si hi ha una ruptura entre tots dos partits.

"Dins d'un govern sempre hi ha aquesta possibilitat quan no hi ha un enteniment, hi ha fractura i falta de confiança entre els socis de govern. Que això pugui passar no vol dir que hagi de passar. Haurem de veure en quins termes es produeix tot i de quina manera el que acabi passant condiciona aquest escenari electoral", ha manifestat.

"El que seria estrany és que un soci de govern volgués donar estabilitat al Govern espanyol i generés inestabilitat al Govern català", ha afirmat amb al·lusió a ERC.

Encara que ha rebutjat parlar de crisi al Govern, ha reconegut que hi ha hagut nombroses tensions dins de l'executiu català entre ERC i JxCat, i que es parli de crisi sembla un "bucle permanent", encara que ha destacat que encara continua funcionant.

La líder de JxCat ha reiterat el seu rebuig a l'acord entre ERC i el PSOE perquè considera que els socialistes ja han negat en reiterades ocasions que es pugui debatre sobre autodeterminació a la taula de negociació que han pactat, i també ha recriminat que l'acord impliqui el Govern quan JxCat no en coneix els detalls: "No es pot parlar d'una taula entre governs si el soci majoritari del Govern no sap res d'aquesta taula".

INHABILITACIÓ DE TORRA

A més a més, Borràs ha assenyalat que una altra causa perquè s'anticipin eleccions a Catalunya podria ser la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha avisat que seria un escàndol i una "aberració democràtica".

En aquest sentit, ha plantejat la possibilitat que Torra se sotmeti a una qüestió de confiança al Parlament si és inhabilitat de manera ferma, perquè considera que la cambra catalana és l'única que pot fer fora el president del seu càrrec.

Contador