Borràs afirma que un acord del PSOE i ERC que deixi al marge JxCat no inclourà una solució "efectiva" per a Catalunya

Publicat 9/12/2019 15:53:24CET
La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, i els diputats del Parlament Albert Batet i Eduard Pujol.
@JUNTSXCAT

BRUSSEL·LES, 9 des. (EUROPA PRESS) -

La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha advertit aquest dilluns des de Brussel·les que un acord entre el PSOE i ERC per facilitar la investidura de Pedro Sánchez no inclourà una solució "efectiva" per a Catalunya si no té en compte les pretensions de JxCat.

Així ho ha assegurat en una roda de premsa acompanyada del president de JxCat al Parlament, Albert Batet, i el portaveu adjunt del partit a la cambra, Eduard Pujol. En principi, eren l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'actual president, Quim Torra, els qui havien d'informar de la reunió.

"La negociació amb el PSOE, hem dit i repetit, si pretén trobar solucions per a Catalunya hauria de tenir presents tots els actors implicats i, per tant, tots els partits independentistes. Difícilment s'arribarà a una solució efectiva deixant al marge el principal grup de l'independentisme del Parlament de Catalunya i que ocupa la Presidència del Govern de Catalunya", ha subratllat.

Preguntada per si existeix cap escenari en el qual JxCat es plantegi una possibilitat diferent a votar 'no' en una investidura de Sánchez, Borràs ha afirmat que sí, però sempre que vegin "disposició" a trobar "solucions polítiques" a un "conflicte polític". "Si a l'altra banda veiéssim aquesta voluntat, el nostre vot estaria condicionat a trobar aquestes solucions de caràcter polític", ha explicat.

En aquest context, Borràs també ha emfatitzat que el seu partit busca "una solució per al conflicte polític" mentre que el PSOE "busca una investidura per a Pedro Sánchez". Així, JxCat no planteja al PSOE "condicions" sinó "mínims democràtics", alhora que ha remarcat que JxCat "no donarà els seus vots a canvi de res".

PUIGDEMONT, CANDIDAT "PERMANENT" DE JXCAT

Pel que fa a les implicacions que la sentència de la justícia europea sobre la immunitat parlamentària d'Oriol Junqueras pot tenir sobre la figura de Puigdemont, Batet ha explicat que JxCat contempla "tots els escenaris, positius i negatius", però també ha afirmat amb "prudència" i "humilitat" que tenen "esperances" que pot obrir "un nou escenari" per a l'expresident de la Generalitat.

En aquest sentit, Batet ha assegurat que Puigdemont és el candidat "permanent" de JxCat en un eventual escenari d'eleccions anticipades, tot i que ha insistit que la voluntat d'aquesta formació és "acabar la legislatura".

"Sempre hem dit el mateix, el president Puigdemont és el nostre candidat, el president Puigdemont és el president legítim (...) Per tant, de manera permanent, ell és el nostre candidat", ha expressat, després de matisar que no s'ha parlat d'aquesta qüestió durant la reunió.

Batet, en tot cas, sí que ha apuntat que una sentència del TUE que reconegui la immunitat parlamentària de Junqueras i, per extensió, també la de Puigdemont, des del moment en què van ser elegits, seria "un reconeixement a la lluita del president a l'exili" i "una victòria política molt important".