Actualitzat 14/05/2020 12:34

Bonvehí assegura que el PDeCAT treballarà per "eliminar" l'impost de successions

El president del PDeCAT, David Bonvehí, intervé en el Consell Nacional del partit, a Barcelona (Catalunya/Espanya) a 5 d'octubre de 2019.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat aquest dijous que treballaran per "eliminar" l'impost de successions i donacions malgrat que hagi augmentat a través dels pressupostos de la Generalitat del 2020.

En un article en 'La Vanguardia' que ha recollit Europa Press, ha lamentat l'"important" increment d'aquest impost en els comptes catalans, malgrat admetre que calia aprovar-los, i més en plena emergència sanitària pel coronavirus, i que per tirar-los endavant havien d'assumir renúncies per assolir acords amb ERC i els comuns.

Malgrat tot, ha recalcat que el PDeCAT sempre s'han mostrat en contra d'aquest impost perquè el considera "clarament confiscador, injust i desfasat", i ha recordat que va ser l'expresident de la Generalitat Artur Mas qui va impulsar el 2011, després dels tripartits, una reforma que pràcticament l'eliminava en els casos de parentiu directe.

"El nostre horitzó en una Catalunya independent suposa aconseguir mesures fiscals justes en el marc d'un sistema fiscal eficient i eliminar aquest impost és una d'elles", ha apuntat Bonvehí, després de defensar que es pot finançar un estat capdavanter sense aquesta contribució.

Després d'opinar que l'impost descapitalitza i va en contra de la cultura de l'esforç i de l'estalvi, afegeix que suposa una doble tributació: "Si una persona compra un bé ja paga els impostos associats al consum d'aquest bé i si obté rendes d'aquest bé, ja siguin de cabdal mobiliari o de treball, ja paga els impostos associats a aquests rendiments".

A més, considera que perjudica les classes mitjanes i les menys afavorides perquè, en cas de rebre en herència de béns modests, "moltes vegades es veuen obligades a vendre'ls per poder-ne afrontar la liquidació".

"DISCURS POPULISTA"

Per això, qualifica de "discurs populista" afirmar que és un impost destinat a les grans fortunes perquè, a parer seu, amb diferents vies de l'ordenament jurídic, són les que l'acaben eludint.

També creu que comporta una tributació excessiva, en termes de pressió fiscal, i suposa "un greuge comparatiu des d'un punt de vista territorial".

"No volem que els catalans paguin allò que a molts altres llocs de la resta de l'Estat espanyol no es paga, perquè s'apliquen bonificacions fixes del 99% a moltes autonomies, o que hàgim de pagar molt més que la resta de la UE per aquest impost", ha reclamat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés