Actualitzat 22/06/2014 15:10

El BNG proposa al Congrés que els bancs no puguin executar la hipoteca als seus preferentistes

MADRID, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El Bloc Nacionalista Gallec (BNG) plantejarà aquest dimarts al Ple del Congrés la possibilitat que els titulars d'hipoteques sobre el primer habitatge que s'hagin vist afectats per l'estafa en la comercialització de les participacions preferents o deute subordinat no puguin perdre el seu pis per impagament mentre no se'ls torni l'import íntegre de la seva inversió o recuperin la capacitat de pagament.

Així es recull en una proposició de llei dels nacionalistes gallecs que modifica la Llei de Reestructuració i resolució d'entitats de crèdit, aprovada el novembre de 2012 i en la qual s'establia el principi de participació en les càrregues, que obliga que les forquilles de productes híbrids com les preferents assumeixin part de les pèrdues de les entitats financeres, així com part dels costos del rescat bancari aplicat per la UE.

Aquest principi planteja, segons el BNG, "importants problemes" en aquest cas, en què tant les pròpies entitats bancàries com la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) han reconegut que es van donar "casos de mala praxi comercialitzadora en col·locar aquests productes a clients sense la deguda formació financera o que demandaven un altre tipus de producte".

Així, aplicar el repartiment de càrregues també a aquests petits estalviadors es "generen importants i injustos perjudicis", que l'Administració ha d'evitar. I, per a això, el Bloc proposa modificar la Llei de Reestructuració Bancària per "evitar que els estalviadors pateixin pèrdues" i garantir que puguin recuperar la totalitat de la seva inversió, sense discriminació temporal a l'accés al procediment i sense haver d'acudir a la via judicial.

ACREDITAR QUE S'ÉS ESTALVIADOR

Per dirimir a qui se'ls hauria de donar aquesta possibilitat, el BNG proposa que tinguin dret a la recuperació de les quantitats invertides "sense cap pèrdua" els clients minoristes no professionals, és a dir, als quals no se'ls pot presumir experiència, coneixements i qualificació necessaris per prendre les seves pròpies decisions d'inversió i valorar correctament els seus riscos.

En tot cas, haurien d'incloure's en aquest grup les persones que no tinguessin contractat cap producte d'inversió significatiu en relació amb la seva posició de liquiditat abans d'adquirir les preferents, als qui acreditin que en el moment de la contractació "desitjaven mantenir la disponibilitat dels seus estalvis", a aquells que per edat, situació personal o falta de formació han de ser considerats estalviadors, als qui tinguin perfils similars als casos acceptats per l'arbitratge o les sentències judicials favorables, i a tots els qui puguin demostrar que no van rebre una informació adequada.

Per identificar a aquestes persones les entitats financeres haurien de contractar un tercer "independent, d'acreditat prestigi i formació" que analitzi tots els contractes vigents, usant si cal la via de l'arbitratge. Durant tot aquest temps, quedarien en suspens les mesures de repartiment de costos que estan en vigor.

A més, el Bloc creu que aquestes previsions han de ser d'aplicació per als titulars d'instruments híbrids d'entitats financeres nacionalitzades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que van haver d'acollir-se al canvi o a la conversió obligatòria dels seus títols en accions, "sempre que es determini la seva condició d'estalviador mitjançant un procediment d'arbitratge o semblant" i optant a la mateixa opció de recuperar el seu diners sense pèrdues.

En el cas dels estalviadors amb participacions preferents o deute subordinat que tinguin també un crèdit hipotecari de la mateixa entitat sobre el seu primer habitatge, el Bloc defensa que no se'ls podrà executar la hipoteca o altres garanties per impossibilitat per pagar la quota "en tant no els sigui tornat íntegrament el nominal invertit o recuperin la capacitat de pagament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés