Actualitzat 15/07/2016 16:23 CET

El Bist centra les seves línies d'investigació en el 'big data', el grafè i la biologia química

Jaume Giró (La Caixa), Andreu Mas-Colell y Montserrat Vendrell (Bist)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El hub científic Barcelona Institute of Science and Technology (Bist), que engloba sis centres d'investigació catalans, centrarà els seus primers eixos d'investigació comuns en les dades massives ('big data'), la microscòpia avançada de superresolució, el grafè i la biologia química.

En roda de premsa, el president del Bist, Andreu Mas-Colell, i la directora general de l'entitat, Montserrat Vendrell, han remarcat que la institució pretén ser "un espai per planificar conjuntament i posicionar-se a escala internacional".

Els centres que formen part són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo), l'Institut Català d'Investigació Química (Iciq), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l'Institut de Física d'Altes Energies (Ifae) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), i Vendrell ha advocat per crear una "cultura Bist".

El Bist vol avançar en l'anàlisi de dades massives per produir coneixement, obtenir informació sobre els materials i les entitats biològiques a àmbit nanomètric i molecular, aprofitar el lideratge de l'Icfo en la investigació del grafè i estudiar problemes biològics mitjançant l'aplicació de tècniques i eines de la química.

Vendrell ha assegurat que potenciar la interacció entre els diferents àmbits del coneixement és clau per a qualsevol institució d'investigació, i que ha de conviure l'especialització amb la multidisciplinarietat.

POSICIONAMENT

Mas-Colell ha ressaltat que el Bist, format per gairebé un miler de científics i els centres del qual tenen un pressupost global de 117 milions d'euros, obté el 15% de les ajudes del Consell Europeu d'Investigació (ERC) atorgades a l'Estat i el 9% de publicacions espanyoles a Nature Index, ressaltant el seu posicionament.

El director general de la Fundació Bancària La Caixa --que col·labora amb el Bist--, Jaume Giró, pretén que la filosofia és "posar en comú talent, equipaments i projectes", i Mas-Colell ha afegit que vol ser més que una xarxa, i crear una identitat col·lectiva.

Vendrell ha explicat que el Bist tindrà a la seva disposició l'Escola Industrial --propietat de la Diputació de Barcelona-- entre 5.000 i 6.000 metres quadrats on podria ubicar-se la seu corporativa, fer formació d'investigadors i ser espai de trobada i de 'networking', per a la qual cosa actualment s'està redactant el projecte executiu.

Sobre una eventual entrada de l'Ajuntament de Barcelona al patronat, ha assegurat que no hi ha hagut encara contactes i que els agradaria col·laborar, però que quan arribi el moment el Bist és "dels que truca a les portes".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés