Actualitzat 19/02/2021 12:50 CET

Bilbao (Renew Europe) urgeix a reforçar el diàleg UE-Xina per protegir els drets dels uigurs

La periodista Monica García, l'eurodiputada Izaskun Bilbao (Renew Europe), el president del Congrés Mundial dels Uigurs, Dolkun Isa, i el membre del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) Daniele Grasso, en la trobada.
EUROPA PRESS

Dolkun Isa assegura que s'"està cometent un genocidi"

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputada Izaskun Bilbao (Renew Europe) ha urgit a reforçar el diàleg bilateral i la cooperació de la Unió Europea amb la Xina per protegir els drets humans de la comunitat uigur i altres minories, i espera que es doni "obertura lliure a observadors internacionals".

En una trobada telemàtica que ha organitzat l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona aquest dijous, ha insistit en la necessitat que hi hagi "una intervenció i posicionament internacional clar al voltant d'aquesta qüestió", i ha lamentat que els estats membres no acabin d'arribar a un consens en el Consell Europeu.

"A banda de denunciar, hem d'anar més enllà: no hi pot haver un acord sense eliminar aquesta mena de repressió, i defensem el diàleg perquè creiem que pot ser una eina per avançar", ha remarcat.

Bilbao ha condemnat que "el Govern xinès faci campanyes massives d'esterilització a dones de la província de Xinjiang per erradicar una minoria, perquè entenen que és una amenaça".

"Intervenen en la llibertat de les dones, que això és una violació tremenda dels drets humans. També hem condemnat la vigilància massiva amb dispositius mòbils i a qualsevol lloc públic, i hem decidit suspendre el retorn que exigeix la Xina de gent d'aquestes minories", ha dit.

L'eurodiputada també ha incidit en la necessitat que la Unió Europea aprovi la legislació per exigir a les empreses una diligència deguda --en les seves paraules--, i evitar que "moltes multinacionals i empreses es puguin aprofitar de la mà d'obra forçosa" d'aquests col·lectius.

"GENOCIDI CONTRA ELS UIGURS"

El president del Congrés Mundial dels Uigurs, Dolkun Isa, ha insistit que "el Partit Comunista xinès està cometent un genocidi contra els uigurs" i destaca que del 10 al 30% del total actualment es troba en camps d'internament segons xifres de l'ONU, en les seves paraules.

"Però diversos informes ja parlen de tres milions de persones internades en aquests camps. Tots els informes demostren clarament que l'única paraula que descriu què passa a la comunitat uigur és genocidi", ha recalcat.

Segons Dolkun Isa, el govern xinès menteix sobre què passa amb la comunitat uigur: "la Xina diu que són camps de formació professional i de formació per a joves de cara al futur, però són camps de concentració i de reeducació".

"Estan obligats a collir cotó, s'està destruint la identitat uigur i s'està produint una repressió física. Es prohibeix la llengua i se separa els nens uigur dels seus familiars, per adoctrinar-los. Nens que tenen cinc anys", ha informat.

Isa ha lamentat que a la comunitat uigur, pel fet de ser musulmans, se'ls titlli al seu parer de terroristes: "No hi ha cap motiu per fer-ho, si hi ha terrorisme per descomptat s'ha de combatre, però el que no es pot fer és tancar més de tres milions de persones en camps de concentració".

Ha assegurat que "empreses vinculades a l'esclavitud del segle XX utilitzen uigurs per fer treballs forçats" i exigeix una resposta a nivell internacional per posar fi a aquesta situació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés