Publicat 17/10/2019 18:54:10 +02:00CET

El Big Data & AI Congress constata que la Intel·ligència Artificial avançarà l'abordatge de malalties

El vicepresident corporatiu d'Intel·ligència Artificial i Investigació de Microsoft, Jordi Ribas, en el Big Data & AI Congress organitzat per Eurecat.
EURECAT

1.500 assistents a Barcelona en la cinquena edició del congrés organitzat per Eurecat

BARCELONA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident corporatiu d'Intel·ligència Artificial i Investigació de Microsoft, Jordi Ribas, ha afirmat aquest dijous en el Big Data & AI Congress que la Intel·ligència Artificial (IA) ajudarà a detectar i tractar "molt abans" malalties com el càncer i la diabetis, a més de generar avanços significatius en educació i agricultura.

En la cinquena edició del congrés que ha organitzat Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya a Barcelona, també ha dit que la IA accelerarà la productivitat dels cultius, en una situació "que no podria ser més crítica vist el creixement de la població mundial", segons un comunicat de la jornada.

Els algorismes d'IA "ja s'acosten o superen la igualtat humana en múltiples àrees", com el reconeixement per veu, la visió per computadora, la comprensió lectora i la traducció, i, en pocs anys, els models d'IA han augmentat de milions a milers de milions.

ROBOTS AMB EMPATIA PER A L'ASSISTÈNCIA SOCIAL

L'investigador principal de l'Institut Internacional d'Investigació en Telecomunicacions Avançades del Japó, Soheil Keshmiri, ha destacat que la IA aplicada a la robòtica portarà a una nova generació d'agents amb capacitats d'interacció social com ara l'empatia.

A més, Keshmiri augura que hi haurà un creixement de la robòtica d'assistència social en camps com l'educació de necessitats especials, l'atenció de persones grans i la rehabilitació.

També ha intervingut l'Artificial Intelligence Solution Architect de Nestlé, Enrique Mora, que preveu durant els propers anys un creixement molt alt en els assistents virtuals, que es convertiran en assistents que interactuin de manera més amigable.

DETECTAR CIBERATACS I FRAUS

El director de Big Data de Minsait, Ignacio Jiménez, ha destacat l'ús del Big Data i d'aprenentatge automàtic per detectar ciberatacs, en analitzar en temps real moltes fonts de dades i en contrastar amb patrons de comportament anòmals".

L'especialista en eines d'analítica avançada de CaixaBank Jenny Bermúdez ha presentat un model per detectar i prevenir fraus, fent servir analítica basada en Grafs, perquè permet als analistes accelerar els temps d'investigació i detectar possibles fraus "que abans eren pràcticament impossibles d'identificar".

PRECEDIR PATRONS PER A LLIBRES

La Data Scientist de Penguin Random House, Marta Rams, ha remarcat que en la indústria editorial "cada llibre és una 'start-up'", si bé hi ha models que permeten predir patrons amb l'anàlisi de comportaments similars de llibres.

Això ajuda l'hora de decidir la quantitat d'exemplars que caldrà imprimir de cada títol, un fet que ajuda a estimar els llibres que es treuen al mercat en cada cas i a minimitzar el risc del negoci.

El president d'Eurecat, Xavier Torra, ha donat la benvinguda al congrés, amb més de 1.500 inscrits, i ha afirmat que la rellevància de la IA en les empreses es deu a l'avantatge competitiu que ofereix, tant en operacions vinculades a l'optimització i l'automatització dels processos com en noves formes de relacionar-se amb els clients.

Per al director del congrés, Marc Torrent (director de la Unitat de Big Data & Data Science d'Eurecat), les aplicacions d'IA que ha impulsat el Big Data continuen accelerant la capacitat de prendre decisions informades "i aquest és un aspecte primordial per ser competitius en el moment actual".

El congrés està organitzat per Eurecat (membre de Tecnio) amb el patrocini de la Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat, Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona), CaixaBank i SDG Group.

BIG DATA TALENT AWARDS

També s'han lliurat els premis Big Data Talent Awards per a projectes relacionats amb el Big Data, Data Analytics i IA amb més impacte socioeconòmic i amb la innovació tecnològica més important.

El guanyador de projectes de final de màster o postgrau, amb 1.000 euros, és Óscar Olcina, per la predicció d'accés a l'habitatge en propietat amb paràmetres com ara estudis, situació laboral i altres; i en la categoria de tesi doctoral (1.500 euros) ha guanyat la de Jordina Torrents per la tesi de mètodes de segmentació basats en Deep Learning per a cirurgia fetal per ordinador.