Publicat 6/7/2020 13:08:26 +02:00CET

Bèlgica demana als qui tornin de Lleida una quarantena voluntària

Sophie Wilmes
Benoit Doppagne/BELGA/dpa

BRUSSEL·LES, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

Bèlgica ha demanat als turistes que hagin viatjat a Lleida que se sotmetin a una quarantena voluntària quan tornin al país per evitar propagar el coronavirus i que se sotmetin al test si perceben símptomes de la malaltia, mentre que els experts han recomanat al Govern espanyol que desaconselli els viatges a la comarca catalana i a altres de risc de la UE.

La ministra de Sanitat, Maggie De Block, ja ho va suggerir aquest cap de setmana després de saber-se el confinament que ha imposat la Generalitat a la comarca del Segrià (Lleida) i aquest dilluns la titular de Salut de Valònia, Christie Morreale, ha confirmat que es tracta d'una de les recomanacions del Grup de Gestió de Riscos.

Aquest grup d'experts que ha nomenat el govern federal per coordinar la desescalada es va reunir diumenge a petició de les regions, que van demanar indicacions sobre com actuar davant la tornada dels ciutadans que recentment han visitat zones de risc, entre les quals Catalunya.

A més, segons l'agència belga, les recomanacions del grup també demanen a les autoritats que desaconsellin els viatges a Lleida per evitar més casos importats.

Sanitat considera que no hi ha cap base legal per imposar quarantenes als viatgers, per la qual cosa limiten la crida a una "forta recomanació" perquè qui hagi estat a la zona s'estigui 14 dies en autoreclusió per descartar contagis.

De Block va apuntar que a més de la quarantena voluntària, els viatgers s'haurien de sotmetre a una prova de contagi quan tornin de Lleida, però ara els experts aclareixen que és necessari si no es demostri símptomes sospitosos com febre o tos, perquè durant els primers dies d'infecció el coronavirus no es detecta per test i podria donar falsos negatius.

Des del començament de la pandèmia, Bèlgica ha registrat 62.016 casos confirmats de coronavirus, amb una mitjana de 10,5 infeccions per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. Les dades mantenen una tendència a la baixa en el nombre de nous positius, tot i que aquesta tendència decreixent s'ha ralentit aquests dies.