Bèlgica ajorna al febrer la decisió sobre l'entrega de Puigdemont per escoltar el TJUE

Publicat 16/12/2019 16:42:44CET
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
@JUNTSXCAT - Archivo

BRUSSEL·LES, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de primera instància de Brussel·les que ha de decidir sobre l'extradició de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i els exconsellers Lluis Puig i Toni Comín han decidit ajornar la seva decisió fins el 3 de febrer per conèixer abans el pronunciament del Tribunal de Justícia de la UE sobre si Puigdemont i Comín tenen dret a immunitat com a eurodiputats.

Els tres polítics independentistes estaven citats davant la Cambra del Consell (Tribunal de primera instància de Brussel·les) a partir de les 14.00 hores per a la vista sobre les tres Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE) reactivades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Espanya demana l'entrega de Puigdemont i Comín per sedició i malversació, mentre que en el cas de Puig només pel delicte de malversació. En els tres casos, la Fiscalia de Brussel·les defensa les peticions cursades pel Suprem.

Els advocats belgues dels reclamats, Paul Bekaert i Christophe Marchand, han informat després de la vista que el magistrat que examina els tres casos ha decidit continuar el procediment conjunt, tot i que en el cas de Puig no afecta la qüestió de la immunitat europarlamentària.

"Les mesures cautelars que ens van dictar es mantenen intactes, evidentment el procés continua", ha resumit Puigdemont en declaracions a la premsa a la sortida de la vista, recordant que tot i que la justícia belga va dictar llibertat pels tres reclamats no els permet abandonar el país sense permís del jutge.

També ha respost l'expresident català a les informacions que apuntaven un possible trasllat a Perpignan (França) per assegurar que no contempla "canviar de residència".

Així, Puigdemont, Comín i Puig hauran de tornar a comparèixer davant el jutjat el dia 3 de febrer a les 14.00 perquè el jutge vol "esperar les diferents decisions" que estan pendents a Luxemburg, davant el Tribunal de les quals Puigdemont i Comín han presentat un recurs contra el Parlament Europeu per no permetre'ls prendre possessió de l'escó després de les eleccions europees del maig passat.

També està pendent de resolució el recurs que tots dos van presentar davant el TUE per negar mesures cautelars que els permetessin ocupar el seu escó en l'inici de la nova legislatura de l'Eurocambra el passat mes de juliol.

En les seves al·legacions escrites en el cas de les euroordres, la defensa de Puigdemont i Comín van demanar a la justícia belga que plantegés diverses qüestions prejudicials davant el TUE pel que fa a la seva immunitat però el jutge, de moment, no ha fet aquesta passa, a l'espera de veure com es resolen els assumptes ja oberts.

Quan es van reactivar les seves euroordres, tant Puigdemont com Comín van al·legar immunitat europarlamentària per frenar el procés d'entrega però el jutge de guàrdia va concloure després de consultar amb l'Eurocambra que no els assistia aquest privilegi i havia de continuar amb l'expedient.

SENTÈNCIA DEL TUE SOBRE JUNQUERAS

No obstant això, aquesta mateixa setmana el TUE haurà de pronunciar-se sobre l'abast de la immunitat com a eurodiputat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb una sentència en què les conseqüències sobre els casos de Puigdemont i Comín són incertes.

"Faran la seva feina lliures de pressions, decideixin i el que decideixin ho analitzarem i veurem quines conseqüències hi ha", ha dit Puigdemont sobre la sentència d'aquest dijous.

Amb tot, fonts de la defensa dels polítics independentistes han rebaixat les expectatives pel que fa al que esperen del TUE aquest dijous perquè, argumenten que el cas de Junqueras està "molt més fitat, limitat", que els dubtes sobre l'abast de la immunitat europarlamentària i la proclamació d'eurodiputats que plantegen.

La Gran Sala del Tribunal de Luxemburg ha de pronunciar-se aquest dijous sobre l'abast de la immunitat de Junqueras després de ser proclamat eurodiputat electe en els comicis de maig, tot i que igual que Puigdemont i Comín no complís amb el procés de tramitació necessari per acatar l'acta.

Junqueras reclama ser reconegut com a eurodiputat de ple dret i sosté que hauria d'estar cobert per la immunitat europarlamentària des que es van conèixer els resultats de les eleccions, cosa que rebutgen tant les autoritats espanyoles com els serveis jurídics de les institucions de la UE.

No obstant això, l'Advocat General del TUE va concloure en un recent dictamen que va haver de reconèixer-se a Junqueras com a eurodiputat ple des de la proclamació dels resultats i, per tant, gaudir d'immunitat, tot i que va advertir que a partir de la condemna pel Suprem, la Justícia Europea ja no seria competent per pronunciar-se.

Les conclusions de l'Advocat General no són vinculants pel TUE, tot i que en la majoria dels casos les sentències que dicta el Tribunal de Luxemburg segueixen la línia marcada per aquests dictàmens.