Publicat 17/6/2020 15:57:54 +02:00CET

El BCE alerta de l'exposició dels bancs a riscos relacionats amb el canvi climàtic

El president del Consell de Supervisió del BCE, Andrea Enria.
BCE

MADRID, 17 juny (EUROPA PRESS) -

El president del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Andrea Enria, ha assegurat que la magnitud dels riscos relacionats amb el canvi climàtic als quals s'enfronten els bancs "serà probablement important".

Durant la intervenció en un webinari que ha organitzat el BCE, Enria ha indicat que el grau d'exposició dels bancs a les empreses més intensives en carboni arriba al 15%.

El supervisor també ha alertat que una "abrupta" transició cap a una economia baixa en carboni tindria un "impacte greu" en sectors econòmics més sensibles al clima. Això provocaria que les pèrdues del sistema bancari augmentin un 60% davant l'escenari base que planteja el BCE.

El problema a l'hora de valorar i adaptar-se a aquests riscos, segons Enria, és que l'horitzó que tenen en compte inversors, empreses i fins i tot polítics és molt més breu que l'horitzó dels efectes del canvi climàtic.

"El canvi climàtic ens proporciona una oportunitat per repensar l'objectiu d'ampliar els nostres horitzons i combinar el curt termini i les eines habituals de gestió de risc amb mecanismes que ens permetin entendre millor i gestionar els riscos de les nostres economies més estructurals i a llarg termini", ha puntualitzat.

Així, Enria ha dit que indentificar i valorar els riscos que afronten els bancs és "clau" perquè la supervisió sigui efectiva. Per aquest motiu, el BCE pretén elevar l'"enteniment" de l'impacte del canvi climàtic des d'una perspectiva financera i assegurar que els bancs introdueixin de manera progressiva aquests riscos en els seus processos i pràctiques.