Publicat 18/6/2020 12:16:51 +02:00CET

El BCE adjudica 1,3 bilions a tipus negatius a 742 bancs amb la nova TLTRO-III

Seu del Banc Central Europeu
BCE - Archivo

FRANKFURT (ALEMANYA), 18 juny (EUROPA PRESS) -

El Banc Central Europeu (BCE) ha adjudicat un total d'1,308 bilions d'euros, l'import més important que ha repartit mai a través de les operacions de refinançament, entre un total de 742 entitats a través de l'última subhasta TLTRO-III que ha celebrat l'institut emissor, i que ofereix unes condicions molt avantatjoses perquè els bancs podran arribar a cobrar un 1% per demanar prestat al banc central en un termini de tres anys.

L'última subhasta TLTRO-III, la quarta que s'ha celebrat fins avui, ha superat les expectatives del mercat, després que l'economista alemanya i membre del Comitè Executiu del BCE, Isabel Schnabel, indiqués que el BCE estimava que la demanda total d'aquest programa TLTRO-III podria arribar als 1,4 bilions d'euros.

En la primera d'aquestes subhastes TLTRO-III, que es va celebrar al setembre, la banca va sol·licitar 3.396 milions d'euros, mentre que en la segona va demanar 97.718 milions, i en la tercera del passat mes de març les demandes van arribar als 114.979 milions.

Isabel Schnabel ha destacat que l'adjudicació d'1,3 bilions d'euros a 742 entitats "ha superat les expectatives del mercat i suposarà una addició neta de 548.500 milions d'euros de liquiditat", perquè s'espera que els bancs utilitzaran uns 765.000 milions d'euros d'aquests diners per repagar altres préstecs del BCE.

"Les TLTRO ofereixen uns tipus altament atractius (-100 punts bàsics) als bancs que mantenen els volums de crèdit i són crucials per reforçar els préstecs de l'economia real", ha afegit l'alemanya.

Les condicions que s'han aplicat en la quarta subhasta del programa TLTRO-III són fins avui les més avantatjoses per a la banca. El BCE va decidir millorar la remuneració a l'abril, per la qual cosa el tipus d'interès a aplicar és 50 punts bàsics inferior al tipus mitjà en les operacions de refinançament. Això vol dir que els bancs cobraran un 0,5% al BCE pels diners que demanin prestat en aquestes operacions, perquè el tipus d'interès de referència se situa en el 0%.

A més, per a les entitats en què els préstecs elegibles superin un valor de referència, el tipus aplicat a les TLTRO-III és inferior. En concret, es pot arribar a situar 50 punts bàsics per sota del tipus mitjà de la taxa de facilitat de dipòsit vigent durant cada ronda TLTRO. De manera efectiva, això es tradueix en el fet que els bancs podran arribar a cobraran un 1% per demanar prestat al BCE, perquè la facilitat de dipòsit està situada en el 0,5%.

Contador