Publicat 05/05/2015 13:55

BBVA eleva la previsió de creixement del PIB espanyol al 3% aquest any

Rafael Doménech, Jorge Sicilia (BBVA)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 maig (EUROPA PRESS) -

BBVA preveu que el PIB espanyol creixerà un 3% aquest any, tres dècimes més respecte als càlculs de fa tres mesos, i manté que l'economia avançarà un 2,7% el 2016, segons l'Informe Situació Espanya presentat aquest dimarts en roda de premsa a Barcelona.

L'economista cap del Grup BBVA, Jorge Sicilia, ha instat a aprofitar aquest entorn per generar les condicions amb reformes que permetin ritmes de creixement sostenibles en entorns més desfavorables, perquè "els vents favorables no duraran sempre".

El banc considera que el creixement trimestral es podria accelerar fins i tot per sobre de l'1% aquest segon trimestre --més que la previsió a l'informe anterior-- i que es poden crear un milió de llocs de treball entre el 2015 i el 2016, amb un augment del nombre d'ocupats del 3% aquest any i del 2,9% el 2016, amb millores en tots els sectors, i una taxa d'atur que se situaria al 20% al final del període.

La millora de les previsions respon a diversos factors que han evolucionat millor del que s'esperava tant a nivell extern com nacional: la reducció del preu del petroli, la demanda europea, la depreciació de l'euro respecte al dòlar, i a Espanya la millora del mercat laboral, del consum i de la inversió.

El banc preveu estabilitat de preus del petroli el 2015 i el 2016 a prop dels 68 dòlars el barril, i que en aquests dos anys no es trencarà la paritat euro-dòlar --tot i que no ho descarta puntualment més endavant--, mentre que creixerà el crèdit en un entorn de baixos tipus d'interès.

Sicilia ha reconegut que es poden donar bombolles de crèdit a algunes zones, però que Europa ja té els mecanismes de vigilància i supervisió per evitar aquestes bombolles i que el seu esclat generi problemes macroeconòmics.

De moment no es materialitzen els riscos geopolítics internacionals, com la crisi d'Ucraïna i la possibilitat d'un ajust brusc del creixement de la Xina, tot i que augmenta el risc de la situació de Grècia, segons l'informe.

El document també augura una trajectòria ascendent dels preus, de manera que la inflació espanyola se situï en un 1,4% de mitjana el 2016, i en l'1,3% a Europa.

REFORMES

A Espanya, Sicilia ha defensat que la continuïtat de les reformes ha de passar per continuar avançant en la reforma laboral per combatre la desocupació estructural --reduint-la fins al 5 o 6%-- i l'elevada temporalitat, i perquè l'evolució dels salaris s'adeqüi a la de la productivitat, i no a la inversa.

També ha advocat per altres reformes per aconseguir que la productivitat pugi, com la reforma del sector serveis, incentivar empreses de mida més gran, reduir els costos energètics, i crear una fiscalitat que permeti tenir superàvit per compte corrent.

L'economista cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, ha assenyalat que les reformes han suposat millores de la competitivitat, i han de seguir, com és el cas de la Llei de serveis professionals, i també ha incidit en la necessitat de reduir el fracàs escolar.

Alhora, ha fet referència a la Llei de segona oportunitat: "Creiem que és una regulació adequada que millorarà el crèdit a nous projectes", tot i que ha matisat que és difícil veure efectes a curt termini, i que cal fer un seguiment de la seva evolució any rere any per veure el que funciona i corregir el que no funcioni.

En el cas del mercat laboral, ha afirmat que els sorprèn el ràpid procés de creació de llocs de treball, però "queda molt per fer": malgrat créixer ara a ritmes del 3%, es va destruir un 18% d'ocupació en sis anys de crisi, i no s'han de repetir els errors del passat, sinó crear llocs de treball en paral·lel a l'augment de productivitat, i no per un excés de demanda insostenible en el temps.

Respecte al creixement de la demanda interna, ha alertat que això no ha d'alentir el procés d'internacionalització, de la mateixa manera que la recuperació de la inversió no ha d'anar acompanyada d'una caiguda de l'estalvi, per la qual cosa l'evolució de l'estalvi de les administracions públiques "serà clau, i per això és tan important el compliment dels objectius de reducció del dèficit".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés