Publicat 15/4/2019 13:18:36 +02:00CET

Batet nega una pressió judicial a l'independentisme i recorda a ERC la separació de poders

28A.- Batet Nega Pressió Judicial A l'Independentisme I Recorda A ERC La Separació De Poders
EUROPA PRESS

Diu que el socialisme no renuncia a la reforma federal per ara han de "defensar l'autogovern"

BARCELONA, 15 abr. (EUORPA PRESS) -

La ministra de Política Territorial i candidata socialista en les eleccions generals per Barcelona, Meritxell Batet, ha replicat a la proposta d'ERC sobre impulsar una iniciativa legislativa al Congrés per retirar totes les causes judicials contra l'independentisme, que no veu cap pressió judicial i que considera que els republicans "pretenen generar una confusió amb la separació de poders".

En una roda de premsa, ha respost als periodistes sobre la proposta d'ERC que el número dos dels republicans, Gabriel Rufián, ha plantejat per aixecar totes les "crregues judicials que té al damunt l'independentisme".

"Jo no parlaria de pressió judicial sobre l'independentisme, l'independentisme és una opció política que s'ha de poder continuar defensant amb tota llibertat i s'ha estat defensant molts anys a Cataluya", ha resolt Batet.

En aquest sentit, ha sostingut durant una roda de premsa a l'Agncia Catalana de Notícies, que no comparteix la iniciativa d'ERC perqu considera que la divisió de poders en un estat de dret és "fonamental", especialment, quan ella forma part d'un altre dels poders de l'Estat, l'Executiu.

REFERNDUM SOBRE EL REI

Sobre la proposta dels comuns, que plantegen un referndum sobre la Monarquia, ha expressat que la reforma del model d'estat, en aquest sentit, "no és una prioritat" per als socialistes, i que aposten per altres reformes, també constitucionals, que permetin solucionar els problemes dels ciutadans que ha qualificat de reals.

De fet, ha defensat que el cap d'estat est "ben recollit de manera simblica" en la Carta Magna i ha insistit a reformar-la per abordar altres assumptes.

Preguntada pel fet que el seu programa planteja mesures per enfortir l'autogovern de les comunitats, per no una reforma federal de l'Estat --que els socialistes han defensat altres vegades--, han dit que les 110 mesures del programa socialista es fan "d'acord a un context".

"En aquest context el que veiem clar és que el que est en perill és l'autogovern i les institucions de l'autogovern, perqu aquestes eleccions van d'un govern de dretes o un de Pedro Sánchez. És un programa de conjuntura i aix no vol dir renunciar a res", ha concretat.

Com a exemple de qu vol dir la confecció de programes electorals, ha recordat que ERC i JxCat estan defensat en el seu programa el dret a l'autodeterminació i no la independncia: "Ells renuncien a la independncia? No, per fan un programa amb els seus parmetres. El nostre es fa sobre la base de les dues possibilitats de govern".

155 I EXPRESSAR-SE AMB "RESPECTE"

Batet ha celebrat les xifres que ha projectat l'enquesta que ha publicat 'La Vanguardia' que reflecteix que més d'un 70% de catalans rebutja una nova aplicació del 155 i que "hi ha una majoria molt gran a favor del dileg i el refor de l'autogovern".

Ha defensat que cada persona i cada partit pugui defensar les seves idees amb llibertat, després dels escarnis a alguns candidats durant la campanya, i ha demanat "respecte" per la defensa d'opinions, i ha subratllant que han de ser els polítics els primers que donin exemple d'aquest respecte.