Publicat 03/02/2020 16:52

Batet homenatja el paper integrador de la Corona i diu que les crítiques l'enforteixen

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant el seu discurs en la Solemne Sessió d'Obertura de la XIV Legislatura al Congrés dels Diputats, Madrid (Espanya), 3 de febrer del 2020.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha retut aquest dilluns un homenatge a la Corona perqu és un "element integrador" i "patrimoni comú" de la societat espanyola, ha assegurat que criticar-la, més que afeblir-la, l'enforteix, i ha alertat del perill de fer una "apropiació partidista i excloent" d'aquesta institució. Després ha finalitzat el discurs davant el cap de l'Estat, en l'Obertura Solemne de la XIV Legislatura, amb un "visca el rei".

Batet, diputada del PSC, ha tornat a centrar la necessitat d'afrontar aquesta legislatura amb "dileg", "respecte" i voluntat de consens, per ha aprofitat el seu primer discurs per elogiar el paper de la monarquia parlamentria espanyola.

La presidenta ha reconegut la legimititat de les crítiques a la Corona quan ha incidit que no afebleixen la institució. "No són la crítica ni la discrepncia, expressades respectuosament i raonadament, les que afebleixen una institució ferma i conscient de la seva legitimitat i posició", ha emfatitzat.

"Malgrat aix, aquestes crítiques contribueixen a enfortir-la, perqu es basa abans de res en la seva condició integradora i de patrimoni comú a tota la societat i a les forces polítiques, contribuint així a evitar el perill d'una apropiació partidista i excloent", ha abundat Batet.

Després de deixar clar que la Corona va néixer de la "voluntat democrtica de la ciutadania" ha elogiat el seu "compromís amb les llibertats" i el seu constant "impuls del consens".

UNITAT, CONTINUTAT I PERMANNCIA DE L'ESTAT

"La vostra funció d'expressió de la unitat, continutat i permanncia de l'Estat "s'ha ests també a l'expressió de la possibilitat i la necessitat d'acord des dels nostres principis constitucionals, i a la voluntat d'integració", ha afegit la tercera autoritat de l'Estat.

Segons ella, la monarquia parlamentria "ha sabut mantenir, sense
excepció, la seva posició institucional, superadora de la legítima
dinmica de competncia entre partits polítics i ser permanent
referncia dels valors constitucionals compartits i de la
vocació de dileg i consens". "Un dileg, en paraules vostres,
'sincer i lleial' i sempre des d'"el respecte de la llei i les decisions dels tribunals", ha recordat citant el rei Felip VI.

"Des del més profund agrament per aquest compromís, i
com a expressió d'aquest carcter comú i compartit de la nostra
monarquia, vull acabar la meva intervenció amb un vot nascut del respecte i la major consideració per la vostra funció, la vostra posició institucional i l'acompliment de la vostra tasca. Per aix, amb tota la solemnitat d'aquesta ocasió i amb la representativitat que el crrec em confereix, els dic: Visca la Constitució i visca el rei", ha clamat Batet.

Abans del seu particular homenatge a la institució monrquica, Batet ha contrastat l'anterior legislatura amb la qual ara arrenca grcies a que amb "dileg, responsabilitat i generositat" aquesta vegada sí ha estat possible illuminar un govern, el primer "de coalició" d'aquesta etapa democrtica.

CONTRA LA DESAFECCIÓ POLÍTICA

Batet ha instat les seves senyories a treballar perqu la ciutadania recuperi l'inters per la política i fer-ho "amb dedicació i honestedat" des de les prpies institucions donant resposta a les seves demandes, especialment les dels joves.

"La Constitució va néixer mirant el futur, i mantenir aquesta
mirada és el millor homenatge i defensa que podem brindar-li.
Després de celebrar els seus quaranta anys de vigncia, hem de tornar l'atenció cap al seu carcter de programa d'actuació, abordar els objectius pendents i enriquir-la amb nous consensos propis", ha asseverat.

Batet, ha destacat "el compromís de la Corona amb els valors dels nostres temps" i ha demanat als partits que transcendeixin "la legítima competncia electoral" per centrar-se a afrontar els reptes del país.

"No som aquí per crear problemes que no existeixen ni per ocultar els que existeixen: estem aquí per donar resposta als
canvis al nostre món i al nostre país", ha advertit citant, entre d'altres, l'emergncia climtica, la globalització econmica, l'eradicació de la pobresa i la precarietat i per "superar el repte i la tragdia que signifiquen les 1.040 dones assassinades des del 2003".

NO ES PODEN OCULTAR ELS PROBLEMES QUE EXISTEIXEN

"En definitiva, som aquí per configurar i desenvolupar un projecte comú i compartit, enriquidor des del pluralisme que vivifica les nostres societats; diversos per en igualtat de drets i solidriament units en la construcció d'un futur de justícia i llibertat", ha dit Batet.

La presidenta ha indicat que les decisions polítiques que s'adoptin en aquesta legislatura "no estan escrites ni predeterminades", sinó que seran fruit dels parlamentaris que, ha subratllat, estan obligats a "representar cadascun dels ciutadans i ciutadanes". A més, ha insistit que "la democrcia no és ni pot ser exclusió" perqu "al Parlament no existeix l'enemic".

També, citant a la 'popular' Ana Pastor, ara vicepresidenta segona del Congrés, ha apellat a la "centralitat parlamentria" per "buscar objectius comuns en lloc de buscar diferncies". "Malgrat les nostres discrepncies, i potser per aix, necessitem més que mai restablir consensos polítics, socials i territorials", ha emfatitzat.

Batet assumeix que aconseguir aquest objectiu no ser "fcil" per est convenuda que "només ser possible des del compromís i l'esfor diari" i "sempre en el marc dels procediments democrtics i de l'observana de les lleis".

"Els consensos no es troben, sinó que es construeixen. I la voluntat i la paraula són eines precioses per a aix. Esforcem-nos doncs a aconseguir acords i a utilitzar la nostra paraula per a aquesta fi", ha reiterat, abans d'alertar que les democrcies "moren" si es "perden les seves garanties, s'ignoren els seus procediments i s'abusa de la paraula com a arma i no com a argument".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés