Actualitzat 8/4/2019 9:44:35 +00:00 CET

Batet diu que "no hi haurà cap referèndum d'autodeterminació si governa el PSOE"

Av.- 28A.- Batet diu que "no va a haver-hi referèndum d'autodeterminació si gobi
EUROPA PRESS

Creu que molts independentistes podrien veure's reconeguts en el reforç de l'autogovern

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

La ministra de Política Territorial i candidata del PSC per Barcelona en les eleccions generals, Merixell Batet, ha assegurat aquest dilluns que "no hi haurà un referèndum d'autodeterminació si governa el Partit Socialista".

"No hi estic d'acord. El dret d'autodeterminació no té cabuda en l'ordenament jurídic, és il·legal, i a més crec que és una mala solució política", ha dit durant l'esmorzar-col·loqui Primera Plana que han organitzat 'El Periódico' i Banc Sabadell.

Ha argumentat que el que es pretén plantejar amb aquest referèndum és "un desempat; i, en una situació com l'actual, no es tractarà d'explicar-se ni de desempatar, sinó de construir un acord".

Preguntada pels votants que en les últimes eleccions han optat per defensar la independència, ha replicat als partits que la defensen que l'opció "no és entre secessió i autodeterminació o model constitucional; les opcions són o 155 permanent o autogovern en el marc constitucional".

Ha insistit que el projecte dels partits independentistes "no té cap base jurídica" i que aquestes formacions ho saben i saben que no hi haurà un acord amb un eventual govern de Pedro Sánchez que ho permeti, perquè ell mateix ja ho ha dit.

També ha criticat la proposta que han anunciat partits com el PP i Cs sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució de manera indefinida, perquè no té cap "fonament constitucional".

"Uns i altres estan entestats a mantenir el conflicte que ja tenim, del qual potser algú en treu un rèdit electoral, però en què hi perdem tots els catalans", ha lamentat la candidata.

L'aposta de Batet i dels socialistes passa per establir un diàleg dins de la llei --Estatut i Constitució-- i de l'ordenament jurídic, perquè creu que molts votants veurien amb bons ulls "reforçar l'autogovern" de Catalunya.

Batet ha afirmat que els socialistes sí aposten perquè hi hagi una "votació sobre un acord", per la qual cosa insta les forces catalanes a teixir aquest gran pacte que sotmetria a votació sobre la base de la qual estableix la Constitució i l'Estatut.

"Hi ha molts que voten partits independentistes que podrien veure's reconeguts en un reforç de l'autogovern", ha assegurat Batet.

La candidata ha reconegut que els partits catalans estan, ara mateix, molt allunyats els uns dels altres, i que aconseguir aquest acord "serà llarg i difícil", però creu que és l'única solució.

ENQUESTES

Preguntada per les enquestes que donen al PSOE majoria per governar amb Podem i els independentistes --que van defensar la moció de censura que va guanyar Sánchez--, però també amb Cs, ha respost que la prioritat és un bon resultat per "governar en solitari".

I ha recordat que Sánchez ha governat en solitari i ha tirat endavant iniciatives amb 84 diputats, per la qual cosa ara volen reforçar la seva majoria per seguir governant i tenir marge per aprovar més propostes.

També considera que les majories que van rebutjar propostes socialistes com els pressupostos generals de l'Estat també poden tenir menys força per tornar-les a rebutjar.

REEDITAR ACORDS

En preguntar-li per si replicaran el principi d'acord amb Cs després de les generals que va acabar encallat, ha recordat que Cs es definia llavors en els seus estatuts com a socialdemòcrata però després aquesta definició es va eliminar: "Després es definien com a neoliberals i ara governen amb Vox" a Andalusia.

I també ha parlat sobre el pacte del Palau de Pedralbes que va segellar el Govern de Sánchez amb el Govern de Quim Torra per establir les bases del diàleg: "No sé si continua en vigor, però la determinació del PSOE segueix sent superar la confrontació mitjançant el diàleg dins de la llei".