Publicat 07/02/2015 19:42

Barcoj a Blesa el 2005: "Gaudim per si de cas algun dia arriben les vaques magres"

Els correus analitzats van portar a la denúncia del FROB per sobresous irregulars

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exdirector de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj es va dirigir al president de l'entitat, Miguel Blesa, el febrer del 2005 per correu electrònic dient-li: "Gaudim, per si de cas algun dia arriben les vaques magres". Es tractava d'un comentari relacionat amb l'abonament al president de 17.400 euros "per excés d'aportació al fons de pensions".

Aquesta comunicació forma part d'un conjunt de correus electrònics que han estat analitzats per la consultora PwC el desembre de l'any passat a l'anomenat "informe forensic", que sota l'epígraf "estrictament privat i confidencial", ha servit de base a l'última denuncia contra els directius de l'entitat.

Basant-se en aquest informe sobre matèria retributiva i de previsió social de l'alta direcció de Caja Madrid --referit fonamentalment al període comprès entre 2007 i 2010, sota la presidència de Miguel Blesa--, el FROB ha denunciat davant de la Fiscalia Anticorrupció la presumpta existència d'un perjudici econòmic estimat per a l'entitat de 14,8 milions d'euros.

Al llarg de l'informe de 153 pàgines, al què ha tingut accés Europa Press, es detallen les presumptes irregularitats en els cobraments d'indemnitzacions, plans de pensions i Bonus, si bé els correus reflecteixen a més el to en el qual els directius es dirigien als més alts responsables de les caixa exigint les seves prebendes i destapen a més els enfrontaments a la cúpula de l'entitat.

SPOTTORNO, "CAS ESPECIAL"

En un altre correu, datat el 27 de desembre del 2007, el director de recursos humans Federico Navarro Cuesta explica a Barcoj el "cas especial" de la indemnització al qual fora cap de la Casa del Rei Rafael Spottorno.

"És l'únic que no està en nòmina i per tant, teòricament s'hauria de fer via Fundació (...) pot ser que amb això cometem, en tot cas, un petit incompliment comptable però evitaríem difusió. Espero que em diguis".

El 24 de juliol del 2007, el llavors director general de Negoci de Caja Madrid, Matias Amat, agraeix a Blesa un increment en les seves percepcions i alaba l'"empenta, determinació i coratge en els moments adequats" de l'ex director de la Caixa, Ildefonso Sánchez Barcoj. "Ara almenys si ens llencen tindrem bastant més que els dos anys d'indemnització", apunta.

L'ex secretari del consell de Caja Madrid Enrique de la Torre ha assenyalat el març del 2008 a Blesa en un altre d'aquests correus inclòs a l'informe que esperava que el llavors president fes "fàcil i generosa" la seva marxa. "Crec que m'ho mereixo així com veure els menors somriures possibles en el que em quedi. Estaràs amb mi que els molts enemics que, per la meva dedicació i lleialtat, m'he guanyat no duraran a començar la seva revenja".

COMERCIALS A ALUCHE

En altres correus d'un any abans, el 2007, De la Torre i Barcoj parlen de la seva situació en el cas que Blesa no continués a Caja Madrid dos anys després i algun d'ells acabés com "comercial a Aluche" en relació amb les seves indemnitzacions. "El meló està tancat, no es pot obrir (...) Ens queden un mínim de tres anys i mig de feina, llevat que ens llencin de manera improcedent", li diu Barcoj al secretari, per afegir: "Tranquil, estàs més que cobert, no et posis nerviós" .

Dos anys més tard sembla que l'actitud de De la Torre és un problema i Barcoj adverteix a Blesa que el secretari "com era previsible, s'ha deslligat" en referència a la seva indemnització. "Jo li he dit que no vull que Hisenda es folri però que no pot ser indemnització i que això ja va quedar clar en el seu moment i així es van fer els préstecs dels quals gaudeix a un interès molt moderat. Per si de cas t'ataca, tot i que no crec".

Un altre dels correus aportats a l'informe mostra com en dates més recents, el febrer de 2011, la responsable de Comunicació, Pilar Trucios, adverteix a Barcoj sobre els incentius a llarg termini i la gestió de la informació pública sobre els comptes de l'entitat.

"No vull ficar el dit en la llaga però hi ha moltes maneres d'interpretar una mateixa informació. Els 25 milions d'ilp anaven a sortir publicats a la CNMV i m'hagués agradat saber com ho haguessis explicat el teu al costat dels 17 milions que ja havia", va dir.

"ALS PEUS DELS CAVALLS"

Afegeix Trucio, sobre la imatge de Bankia entre els ciutadans: "Si no haguéssim sumat aquesta informació als 4 milions que anava a treure Expansió avui Rodrigo (Rato) estara al peu dels cavalls. (...). Segurament la informació diària seria menys lamentable, com tu dius, si tinguéssim més temps per saber el que fer amb les notícies dolentes en lloc d'haver de descobrir qui les té".

L'informe enviat a la Fiscalia analitza quatre tipus d'actuacions concretes en les quals s'hauria pogut produir el cobrament per part d'alts directius de l'entitat de "percepcions excessives", indica l'organisme dependent del Ministeri d'Economia, que especifica que "en alguns casos" no va existir a més constància del compliment de tràmits com el pas pels òrgans de govern.

En concret, el FROB subratlla que el 2008 es va aplicar als membres de l'alta direcció de Caja Madrid una pujada salarial "significativament més" que la deguda, que alguns casos va arribar a superar el 26%. Per a aquest increment es prenia suposadament com a referència una massa salarial més gran que la realment existent en aquell moment. "L'augment global es va repartir entre un menor nombre de membres de la direcció", indica el fons.

Pel que fa a la retribució fixa d'aquests directius en tant han estat vinculats a l'entitat, indica que ha suposat una possible percepció "indeguda" per a aquestes persones d'una mica més de 2 milions en conjunt i subratlla que aquests increments van servir de base per al càlcul d'indemnització posteriors.

Per la seva banda, el salari variable de l'alta direcció de Caja Madrid llança un possible ajust per "excés de percepcions" d'1,8 milions davant de l'excés d'increment salarial del punt previ, l'absència de documentació que suportés la fixació d'objectius i el grau de compliment dels mateixos en el període comprès entre 2008 i 2010. "També en aquest cas es va produir un efecte sobre les indemnitzacions objecte d'anàlisis", afegeix l'organisme.

L'informe també detecta pràctiques suposadament irregulars en les aportacions dels plans de pensions. El FROB sospita que se substituïa la part que excedia del màxim deduïble a l'IRPF per una gratificació extraordinària per als membres de l'alta direcció.

Es destaquen a més possibles irregularitats en l'extinció de diversos contractes d'alts directius, així com en els pagaments que es van realitzar en conceptes com to de no recurrències, bonu] o indemnitzacions, especialment entre 2009 i 2010. Aquestes pràctiques podrien suposar un perjudici econòmic per a Caja Madrid de 9,1 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés