Publicat 24/10/2014 17:38

Ruz revela que el PP va pagar 750.000 més euros en negre en les obres de la seva seu

Sede del PP en la calle Génova
EUROPA PRESS

Només una part d'aquests treballs, equivalent a 184.000 euros, es va anotar en la comptabilitat B dels extresorers

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz revela en una sentència dictada aquest divendres que el Partit Popular (PP) va pagar altres 750.000 euros en negre a les obres de reforma de la seva seu central, al carrer Gènova de Madrid, que se sumen als desquadraments de 960.347,2 euros que van ser descoberts el juny passat fins a arribar als 1,71 milions d'euros.

El magistrat assenyala, a partir d'un informe de l'Agència Tributària, que les obres de reforma de la planta baixa, que es van portar a terme el 2006 per la qual cosa el delicte fiscal podria haver prescrit, presenten un desquadrament de 750.095,04 euros que el PP va pagar a l'estudi d'arquitectura Unifica "amb fons aliens al circuit econòmic legal".

Segons la sentència, només una part d'aquests fons (184.000 euros) "s'haurien reflectit" a la comptabilitat B que gestionanaven els extresorers Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas, mentre que la resta (566.095,04 euros) no apareixen als seus manuscrits. A més dels seients consignats per Bárcenas, "una altra part", segons el magistrat, "hauria estat abonada com avançament o pagament a compte sense facturar", després de la qual cosa es va poder aplicar "un descompte".

El juny passat el jutge va constatar l'existència d'altres quatre desquadraments entre la documentació trobada a la seu d'Unifica i a la del PP, que s'haurien produït en reformes portades a terme a partir del 2008, pel què el delicte fiscal no hauria prescrit: 211.160,77 euros a les factures corresponents a les obres de la planta segona, 274.880,35 a les de la cinquena, 256.426,33 a les de la tercera i 217.879,75 a les del quart pis.

Ruz destacava llavors la "correlació" d'aquestes quantitats amb tres apunts que l'extresorer del PP va anotar en la seva comptabilitat B entre març i desembre del 2008 com sortides per a 'Gonz. Urquijo', 'Gonzalo (Arquitecte)' i 'G.U.'. Es tracta, en concret, de 258.000 euros apuntats el 13 de març (suposadament corresponents a les obres de la planta cinquena), 235.000 el 31 de juliol (de la planta tercera) i altres 200.000 el desembre (de la quarta).

IRREGULARITATS EN LES FACTURES

En aquesta nova sentència, que forma part de la peça separada del 'cas Gürtel' en què s'investiga la comptabilitat B del PP, el magistrat apunta que la documentació confiscada a la seu d'Unifica pressupostava les obres de la planta baixa en 1.066.752,58 euros (IVA no inclòs), mentre que la que es va trobar a Gènova després del requeriment judicial de la seu reflectia dos imports: un per 586.709,38 euros (IVA no inclòs) i una altra que ascendia a 1.091.644,58 euros (1.066.752,58 de l'obra i 24.892 més pel concepte "honoraris").

La confrontació de la documentació requerida al PP i a l'empresa que va reformar la seva seu també constata "irregularitats" per part d'Unifica en l'emissió de les factures per les certificacions finals de les obres de reforma a les plantes baixa, segona, tercera, quarta, cinquena i setena.

"L'existència de dues certificacions finals per a algunes obres de reforma, la diferència de la qual no figura consignada a la factura, implicaria que no es va repercutir sobre les mateixes l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA)", assenyala el jutge recollint l'informe de l'Agència Tributària abans d'apuntar que "les quantitats suposadament percebudes fora del circuit de facturació no es van integrar al resultat comptable dels exercicis considerats i, per tant, no van quedar subjectes a tributació per l'Impost sobre Societats".

L'informe d'Hisenda que s'incorpora a la causa també posa en relleu la "irregularitat" en l'emissió de les factures corresponents a la reforma de les plantes segona i setena, en les quals s'han trobat "omissions en la tributació per part d'Unifica".

FRAU D'UNIFICA

Ruz, que apunta en la seva sentència que el delicte fiscal seria atribuïble a l'estudi d'arquitectura, assenyala que el fet que la facturació s'estengui al llarg de diversos períodes impositius (uns que haurien prescrit i altres que no) fa que "en el moment actual" no resulti possible "quantificar amb caràcter definitiu les quotes tributàries a l'Impost sobre Societats i a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA)".

Per això, encarrega un informe definitiu a l'Agència Tributària en què es determinin les "quotes presumptament defraudades" per Unifica en relació amb la liquidació per l'Impost sobre Societats i IVA corresponents als exercicis fiscals afectats per les obres de reforma.

Els fets investigats, segons recorda el magistrat, podrien ser constitutius d'un o diversos delictes contra la Hisenda Pública, falsedat documental i falsedat comptable, sense perjudici d'una posterior qualificació i en espera dels informes definitius de l'Agència Tributària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés