Actualizado 30/07/2018 18:48

Barcelona rebrà 10.000 assistents en un fòrum sobre "economies transformadores"

Al centre, el coordinador del fòrum, Xavier Artigues
EUROPA PRESS

Se celebrarà el 2020 i comptarà amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

Barcelona rebrà prop de 10.000 assistents en un fòrum internacional sobre "economies transformadores", que se celebrarà la primavera del 2020 i comptarà amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Així ho ha explicat en roda de premsa aquest dilluns el coordinador de la trobada, Xavier Artigues, que ha ressaltat que el fòrum, organitzat per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) i la seva homòloga internacional Ripess, presentarà "projectes que entenen que la vida s'ha de posar al centre de l'economia" com a alternativa a les iniciatives productives imperants.

Ha ressaltat que el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores estarà "muntat des de baix" amb els moviments socials i entitats de l'economia social i solidària, però que es voldrà estendre a altres iniciatives que promoguin el feminisme, l'ecologisme, el bé comú i les finances ètiques, i que comptarà amb un pressupost de 700.000 euros, que es dividiran entre les aportacions de la XES i entitats cooperativistes, finançament privat i públic.

Artigues ha indicat que aquests valors no només es tindran en compte en el contingut de la trobada sinó que també formaran part de la seva organització, i ha exposat que, per exemple, es promourà que els assistents no s'hagin d'allotjar en plataformes com Airbnb i que s'impulsaran alternatives a les "que posin en pràctica formes d'allotjament solidari i altres maneres d'entendre l'hospitalitat".

El coordinador ha assenyalat que la trobada comptarà amb participants dels cinc continents i que es posarà una especial atenció en què estiguin representats els països empobrits per evitar una visió eurocèntrica, i que es desenvoluparà en dues etapes: una primera trobada de caràcter més tècnic amb els organitzadors i entitats el 2019 per definir els seus objectius i la mateixa celebració del fòrum l'any següent, que ha subratllat que estarà oberta a tota la ciutadania.

Per la seva banda, la secretària executiva de la Ripess, Laure Jongejans, ha afegit que la intenció de desenvolupar la trobada en dos anys és per impulsar que el fòrum sigui només "vitrina" dels projectes que es presentaran sinó que ha de servir de pretext per accelerar confluències entre diferents moviments locals i d'altres països.

Així mateix, ha raonat que l'organització va escollir Barcelona pel desenvolupament d'aquestes iniciatives a la ciutat i a Catalunya i perquè té una "llarga història en moviments cooperatius i lluites socials", així com promou pràctiques innovadores en aquest aspecte i compten amb el suport de les administracions públiques.

Els organitzadors han ressaltat que l'economia social i solidària compta a Barcelona amb prop de 4.700 iniciatives, xifra que representa el 3% de les empreses de la ciutat i el 8% de la seva ocupació, mentre que a Catalunya aquest tipus d'economia aporta el 8% del PIB i empra al 10% de la seva població amb un total de 60.000 entitats.

"ACOMPANYAMENT" INSTITUCIONAL

La trobada compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, que està previst que el defensin en qüestions logístiques i aportar una part del seu pressupost.

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha raonat en la roda de premsa que la institució vol "continuar acompanyant" la xarxa d'economia social i solidària que existeix a Barcelona i a Catalunya, i ha subratllat que ho faran des del respecte a la seva autonomia.

El Homrani ha posat en valor que els valors d'aquestes iniciatives que posen les persones al centre han demostrat durant la crisi que "les fan més fortes i donen una resposta millor a les persones".

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha insistit en el respecte a l'autonomia d'aquests projectes, ha defensat que el fòrum haurà de permetre visibilitzar el "fracàs del capitalisme financiaritzat", que ha criticat que és injust i ineficaç i que genera desigualtats i desaprofita recursos, així com presentar alternatives i altres formes d'organització a aquest tipus d'economia.

Ha advertit que "no n'hi ha prou amb regular Airbnb o Uber" i que les institucions també s'han de centrar a mostrar quines són les alternatives existents als ciutadans.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés