Barcelona proposa una guia per superar la crisi de l'ocupació i promoure diferents formes de treball

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello
EUROPA PRESS
Publicat 13/9/2018 14:54:49CET

BARCELONA, 13 Set. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha proposat aquest dijous una guia per encarar com superar l'actual crisi de l'ocupació tradicional i promoure diferents formes de treball, segons ha explicat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, en la presentació del 'Llibre blanc del futur de les feines'.

Pisarello ha raonat que s'ha de distingir entre el que s'entén com a ocupació, és a dir, aquelles activitats per les quals s'obté una remuneració, i les múltiples formes de treball que existeixen, que ha definit com totes les activitats destinades a satisfer necessitats bàsiques.

Així, ha remarcat que també s'ha d'incloure en aquesta concepció, per exemple, les feines domèstiques, que ha incidit que tradicionalment estan exercides per dones, i les que es fan voluntàriament: "Són feines no remunerades però essencials" per a l'activitat econòmica, ha valorat.

Per al primer tinent d'alcalde, el context actual, marcat per la finançarització de l'economia i la revolució tecnològica, "obliga" a pensar la política econòmica d'una manera diferent, tant per idear polítiques d'ocupació que solucionin la precarietat i el fenomen dels 'treballadors pobres' --aquells treballadors que malgrat treballar no perceben un nivell mínim d'ingressos-- com per integrar les múltiples formes de treball en les polítiques públiques.

Pisarello ha refusat que perquè s'hagi de recórrer a les polítiques neoliberals que s'estan aplicant infructuosament durant les últimes dècades i al populisme de dretes que comença a sorgir a països com Itàlia i Hongria, i ha assenyalat que s'ha de defensar la recuperació i la millora de drets socials per als treballadors i els ciutadans.

Ha sostingut que l'Ajuntament pot en aquest sentit "orientar" les polítiques d'ocupació a través de la contractació pública, davant la seva limitació competencial, i ha indicat que per això Barcelona Activa, que depèn del consistori, fixa que les empreses a les que contracta o proporciona ajudes garanteixin que el salari mínim dels treballadors no sigui inferior a 1.000 euros i tingui una durada mínima de sis mesos.

LES FEINES DEL FUTUR

En una atenció posterior a la presentació, la directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, ha explicat que aquestes feines del futur hauran d'incloure una organització horària més eficient per a la producció i conciliadora per als treballadors, la igualtat de gènere i la protecció del medi ambient, entre d'altres aspectes.

En la presentació hi han participat també el catedràtic d'Economia, Anton Costas; la professora de Dret del Treball de la Universitat de Castella-la Manxa i exsecretària d'Estat de Treball, María Luz Rodríguez, i els periodistes d''Alternatives Econòmiques' Ariadna Trillas i Pere Rusiñol.

Costas ha alertat que per analitzar quin futur tindrà el treball no s'ha de culpar el canvi tecnològic i la globalització i que s'han de redirigir les polítiques macroecònomiques i les empresarials a Espanya per evitar que les crisis s'estanquin en la seva economia i garantir que les companyies assumeixin "externalitats socials" --concepte econòmic que designa els costos que resulten de determinades activitats econòmiques però incideixen en actors que no les exerceixen--, com ja es fa amb les emissions contaminants.

Per a Rodríguez, les noves polítiques d'ocupació han d'implicar una inversió més gran i una arquitectura institucional en la qual sustentar-se, així com un nou model de protecció social davant el canvi del treball al qual es destina i que ha d'emparar els ciutadans i no només els que treballin.

SECTORS QUE MÉS CREIXERAN

El llibre planteja que entre el 2013 i 2033 els sectors d'ocupació que més creixeran a la capital catalana seran el de l'hostaleria i la restauració; les activitats professionals i científiques, tècniques i immobiliàries; la gestió de residus i el subministrament d'aigua; l'art i l'oci, i la informació i la comunicació.

Davant la futura contínua predominança de l'hostaleria, Berbel ha emfatitzat que s'ha de garantir que compti amb bons condicionals laborals alhora que es promou que altres sectors vagin prenent força en l'economia barcelonina, com la digital i la verda.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.