Publicat 25/8/2014 9:45:37 +02:00CET

Barcelona, el lloc de control aeri espanyol amb més retards a Europa el juliol

Aeropuerto de Barcelona-El Prat
AENA

Les tempestes, principals causants dels retards

MADRID, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

El centre de control aeri de Barcelona ha estat el que més retards ha registrat entre els espanyols en el mes juliol, i el tercer a Europa, segons l'informe de l'Agència Europea per a la Seguretat en la Navegació Aèria (Eurocontrol).

Aquest centre, ubicat al costat de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, va registrar 2.946 minuts de demora, per sobre de la mitjana registrada el mes de juny passat.

La principal raó que va motivar els retards al centre català van ser les condicions meteorològiques, amb tempestes i pluja, i la capacitat en les rutes, de la mateixa manera que va passar en els llocs de control de Reims, Brest, Marsella, Maastricht, Langen, París i Londres.

En el cas concret de Barcelona, les tempestes i cumulonimbes --els núvols que formen fronts molt alts i provoquen violentes tempestes-- van ser la causa del 43% de les demores i va ser un dels centres de control més afectat per la meteorologia.

Amb gairebé 3.000 vols diaris, el lloc català va registrar una demora mitjana de 0,99 minuts aquest mes.

A Espanya, la meteorologia va suposar un retard total de 50.000 minuts, i va ser la principal causant de les demores. De fet, a l'eliminar aquest efecte, els resultats de juliol llancen un descens de les demores del 9%.

CREIXEN UN 54% ELS RETARDS A EUROPA

Amb vista a l'estiu, el Centre de Control aeri de Barcelona va incorporar una trentena de controladors i va posar en marxa diferents mesures tècniques amb l'objectiu reduir en un 25% les demores quan el trànsit aeri a la regió aquest de la Península Ibèrica es duplica.

El centre de Madrid, amb al voltant de 2.900 vols diaris, també va ser un dels que més retards va acumular, amb una mitjana de 0,02 minuts per vol, tot i que no figura en el llistat d'Eurocontrol d'aquest mes.

La llista de retards la va encapçalar, el lloc de control de Warszawa(4.659 minuts), seguit de l'aeroport de Karlsruhe (3.863 minuts).

En el cas d'Europa, els retards es van elevar un 54% en el setè mes de l'any. A Espanya, l'augment de les demores es va situar al 23%, amb una mitjana de 0,65 minuts, inferior a la d'Europa que va ser d'1,09 minuts.

El tancament de l'espai aeri ucraïnès i els consegüents 're-routings' van provocar retards al centre d'Ankara, que va acumular 623 minuts de demora, ocupant l'últim lloc de la classificació.

Després del descens experimentat el juny, el nombre de retards es va disparar un 54,3% respecte al mateix mes del 2013.