Actualizado 02/12/2020 14:14

Barcelona agafa el relleu de Milà i València com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat aquest dimecres la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, que recull el testimoniatge de Milà, seu de la primera cimera el 2015, i de València, que ho va ser el 2017.
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

A l'octubre acollirà una trobada global de ciutats, la primera després de la pandèmia de la covid-19

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat aquest dimecres la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, que recull el testimoniatge de Milà, seu de la primera cimera el 2015, i de València, que ho va ser el 2017.

En un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament, Colau ha destacat que es tracta d'un projecte que anirà més enllà dels límits de la ciutat per arribar a tota la regió metropolitana amb més de 90 projectes i polítiques de foment de l'alimentació sostenible.

Entre el 19 i el 21 d'octubre del 2021, Barcelona acollirà el setè Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que pivotarà sobre el nexe entre l'alimentació i l'emergència climàtica.

En aquest fòrum, hi participaran 210 ciutats del món i serà la primera trobada internacional de ciutats sobre alimentació després de l'esclat de la pandèmia de la covid-19, i pocs dies abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Glasgow.

Aquesta trobada pretén que les ciutats comparteixin i debatin visions i experiències sobre polítiques alimentàries urbanes i acordar compromisos polítics concrets per construir un model "sa, just i sostenible", com també impulsar iniciatives en situacions d'emergència.

"L'alimentació no havia estat una prioritat en l'agenda política i ara ho volem corregir", ha expressat Colau, que ha afegit que aquesta iniciativa vol construir una Estratègia de Política Alimentària amb horitzó 2030 que marqui el full de ruta després del 2021.

També ha recordat que el model alimentari i l'emergència climàtica van de bracet, perquè el conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d'entre el 21% i el 37% de les emissions globals d'efecte hivernacle.

TERESA RIBERA

En una intervenció gravada, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha qualificat d'"extremadament important" que les administracions es preocupin, ajudin i facilitin una bona alimentació, i que no es podrà revertir el canvi climàtic si no es té en compte.

"Que les ciutats europees i del món i capitals tan importants com Barcelona es plantegin aquest gran desafiament com un dels elements més importants de la seva agenda, i que ho facin amb la resta d'administracions públiques i altres ciutats facilitant bona informació i accessibilitat, és clau", ha subratllat.

TERESA JORDÀ

De la seva banda, la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, veu la capitalitat de Barcelona en l'alimentació sostenible com una "oportunitat única per sumar forces i avançar cap a un sistema alimentari més sostenible, però també econòmicament viable i socialment més just", i creu que Barcelona ha de ser un referent en el model alimentari al qual aspirar.

Ha incidit en la feina dels agricultors, ramaders i pescadors perquè considera que "són els veritables protagonistes del sector primari i que sense ells no seria possible una alimentació saludable i de qualitat", i ha dit que la Generalitat vol definir un compromís a llarg termini per aconseguir l'excel·lència alimentària a Catalunya.

SALA, RIBÓ I RUSCALLEDA

L'alcalde de Milà, Giuseppe Sala, ha reafirmat el seu compromís amb l'alimentació sostenible i ha desitjat que la capitalitat de Barcelona durant el 2021 "ajudi a situar l'alimentació sostenible al centre del debat polític i mediàtic i de la ciutadania".

Així mateix, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha apostat per dissenyar línies de treball que permetin compartir experiències, anàlisis, problemàtiques i possibles alternatives, i veu necessari canviar el paradigma, perquè "l'alimentació ha estat la gran abandonada de la política.

La cuinera Carme Ruscalleda ha alertat que el sector de la restauració està patint per treballar en una situació de resistència que els empeny "cap a un triple salt mortal en caiguda lliure i sense xarxa", per la qual cosa ha reclamat que la capitalitat sigui capaç d'encarar el futur i posar aquesta xarxa per no perdre els valors gastronòmics i de lleure de l'alimentació sostenible.

En l'acte, també hi han intervingut el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Cavall; el president del Gremi de Detallistes, Fruita i Verdura, i vicepresident de la Federació de Mercats de Barcelona, Tino Mora; la científica especialista en polítiques alimentàries urbanes Ana Moragas; i l'ambaixadora de la capitalitat i activista internacional, Vandana Shiva.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés