Actualitzat 05/12/2014 16:50

Bankia ha enviat a la Fiscalia 47 expedients

Bankia
Foto: EUROPA PRESS

Els perits sospiten "tracte de favor" de Caja Madrid en les operacions per refinançar el deute vinculat a l'OPA de Martinsa sobre Fadesa

MADRID, 5 Dic. (EUROPA PRESS) -

El nou equip gestor de Bankia ha enviat a la Fiscalia un total de 47 expedients amb operacions sospitoses de ser irregulars, entre les quals hi ha algunes relacionades amb el València C.F. i amb Terra Mítica, segons consta en un informe elaborat pels perits del Banc d'Espanya enviat al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu.

   El document detalla que la majoria d'aquests expedients provenen de societats participades per l'entitat en les quals es van identificar un conjunt d'operacions que van ser denunciades davant de la Fiscalia i que han estat objecte d'informes forenses on s'analitzen "operacions d'escassa raonabilitat econòmica".

   Així, Bankia va enviar el passat 9 de maig al Ministeri Públic un total de 17 expedients així com aquells altres que van donar lloc que el Grup BFA/Bankia es personés en causes ja obertes en defensa dels seus interessos.

   Entre ells destaquen el Grup Calabuig --Costa Bellver i Capital Costa--, Grup Ramón Salvador, Grup Royactura, Urbanika, Grup Salvador Vila, Grup Grand Coral, Grup Aedifica i Grup Share Capital, totes elles de caràcter immobiliari.

PROCEDENTS DE BANCAJA HABITAT

   L'informe especifica que bona part d'aquestes societats participades procedien de l'antiga Bancaja Habitat i en alguns casos aquestes operacions compartien interessos amb Banc de València.

   "Aquestes operacions amb indicis d'actuacions irregulars eren realitzades a favor dels socis de les empreses participades, provocant perjudicis econòmics per a la companyia immobiliària participada, amb reflex en els seus comptes anuals, que es tradueix en un gran deteriorament de la seva solvència", assenyala.

   En aquest sentit, afegeix que l'entitat nacionalitzada també ha enviat al sumari 25 expedients més en els quals s'està en espera de rebre informes forenses i cinc més en els quals s'han identificat una sèrie d'operacions que han donat lloc a l'encàrrec d'un informe d'investigació.

   Entre aquests últims cinc informes destaquen operacions relacionades amb el Grup Torro, Inmovemu, València C.F., Fundació València C.F. i Terra Mítica.

   D'altra banda, els perits del Banc d'Espanya sospiten un "possible tracte de favor" en les operacions de Caja Madrid de la qual la seva finalitat era el refinançament del deute vinculat a l'OPA de Martinsa sobre Fadesa, per un import de 875,82 milions d'euros.

'FITXA MARTINSA-FADESA'

   Aquestes operacions objecte de revisió, segons els perits, es recullen en un document anomenat 'Fitxa Martinsa-Fadesa, SA', que es refereix a operacions que totalitzen un import de 949,35 milions.

   Aquesta 'Fitxa Martinsa-Fadesa' està inclosa en la informació enviada per l'entitat el 9 de maig d'aquest any i dins de les operacions identificades per BFA-Bankia "amb indicis d'actuacions amb irregularitats".

   A més, els perits assenyalen que l'altra operació objecte de revisió és l'adquisició d'unes finques corresponents a la Unitat d'Execució 124 'Àrea de Centralitat', situades a Arganda del Rey (Madrid).

   Entre els assumptes a "analitzar i revisar", també inclouen l'"elevada exposició de risc per la concessió d'operacions relacionades amb l'OPA sobre Fadesa", i alhora recorden que aquesta operació es va produir el desembre del 2007.

   El 2008 l'exconseller delegat de Martinsa-Fadesa Carlos Vela va renunciar al seu nomenament com a conseller delegat del projecte Cibeles de Caja Madrid. Des d'aquesta entitat, Vela suposadament va gestionar un crèdit de 1.000 milions per a la immobiliària abans de 'fitxar' com a número dos d'aquesta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés