Actualitzat 29/06/2014 11:35

La banca demana al Banc d'Espanya regular les empreses de finançament directe pels seus riscos

El gobernador del Banco de España, Luis María Linde
EUROPA PRESS

La companyies de 'direct lending' adverteixen que seria una "ingerència" i es diferencien de plataformes que capten diners d'inversors no institucionals

MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

La banca ha demanat al Banc d'Espanya que prengui mesures per regular les empreses de finançament directe, les conegudes com a 'direct lending', una alternativa al crèdit bancari que no està sotmesa a la mateixa exigència regulatòria i que podria comportar riscos sobre els prestataris i sobre el mateix sector, segons han informat a Europa Press fonts financeres.

Aquestes companyies es constitueixen sobretot a través de fons i no estan supervisades ni regulades, el que els possibilita major agilitat a l'hora de prestar diners de la qual no gaudeix la banca tradicional. Les fonts han explicat que la iniciativa per regular aquesta activitat podria correspondre al Ministeri d'Economia, tal com ja ha passat amb els límits al 'crowdfunding'.

Diversos fons de deute s'han constituït per prestar finançament a les empreses que no troben liquiditat davant del seu elevat endeutament i després d'esgotar les vies dels refinançaments. El gener d'aquest any, una d'aquestes empreses, Bravo Capital, ha iniciat la seva activitat a Espanya.

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, va advertir fa poc que les noves normes al sector financer estan generant un "desplaçament" de l'activitat cap a la "banca a l'ombra". I fins i tot, ha arribat a afirmar que les noves crisis no procediran de la banca.

"Les empreses de 'Direct lending' arrisquen els diners dels seus socis i no d'inversors retail", ha explicat a Europa Press la directora general de Bravo Capital, Mar Turrado, qui ha advertit que qualsevol regulació en aquesta font alternativa a la banca suposaria una "ingerència" en l'activitat privada.

Turrado ha recordat que la banca tradicional està regulada perquè capta dipòsits i a més té estructures de negoci "hiperapalancades". Les entitats tradicionals critiquen les majors exigències de capital i de major capital. "Bravo Capital es juga només el seu diners", ha emfatitzat.

SENSE CONTACTES AMB LES EMPRESES DE DIRECT LENDING.

La directora general de Bravo Capital ha assegurat que ni el Banc d'Espanya ni el Govern els ha contactat per tractar una eventual regulació. "Regular aquestes empreses seria negatiu per a l'economia i s'entorpiria una iniciativa que ajuda el sector empresarial", ha afirmat.

Des del sector financer s'avisa a més que a Espanya estan sorgint plataformes procedents dels Estats Units, semblants al 'crowdfunding', que ofereixen rendibilitats per captar fons no necessàriament provinents d'inversors qualificats. En aquest sentit, Turrado es posiciona a favor d'una regulació: "Els petits inversors han de conèixer perfectament els riscos".

COMPLEMENT MÉS QUE ALTERNATIVA.

"Les empreses de Direct Lending no són una competència a la banca, sinó més aviat un complement", ha defensat la directora general de Bravo Capital. Aquesta companyia ofereix finançament a les empreses a través de bons privats, generalment a 12 mesos, amb tipus mitjans que ronden entre el 7% i el 9% anual.

Bravo Capital ha posat 400 milions d'euros a disposició de les empreses, fonamentalment per oferir solucions de capital circulant. Fins avui, aquesta empresa de Direct Lending ha subscrit operacions amb unes 20 empreses per un import de 170 milions, dels quals la meitat ja estan disposats.

La companyia ja s'ha reunit amb unes 600 empreses, entre les quals ha percebut "molt interès" per aquest tipus de finançament alternatiu, si bé Turrado ha assegurat que encara queda pendent "educar" la societat empresarial per diversificar els seus préstecs. Bravo Capital té una aportació inicial feta pels fons nord-americans Avenue Capital i JZ Capital, i de moment no espera incorporar nous socis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés