Publicat 15/02/2016 15:15CET

La banca andorrana va guanyar 168 milions el 2015 i va gestionar 44.982 milions, un 2,3% més

Sucursal de BPA en Andorra
EUROPA PRESS

Els guanys es redueixen un 8% pels baixos tipus d'interès i els costos de l'expansió internacional

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

Les entitats bancàries andorranes (AndBank, Mora Banc Grup, Grup Crèdit Andorrà i Banc Sabadell d'Andorra) han tancat l'exercici 2015 amb un benefici net atribuït de 168 milions d'euros, fet que suposa un descens del 8% respecte a l'any anterior, i un total de 44.982 milions d'euros de recursos gestionats, un 2,3% més, ha informat l'Associació de Bancs Andorrans (Aba) aquest dilluns en un comunicat.

L'associació ha assenyalat que el descens en els guanys està influït pels baixos tipus d'interès al marc de la Unió Europea, que pressiona a la baixa el marge financer, i pels costos creixents derivats de l'expansió internacional i de l'adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu.

Tot i això, ha destacat que la banca andorrana va tancar l'exercici passat amb un ROE --el rendiment que obtenen els accionistes dels fons invertits a la societat-- del 10,91%, per sobre del ROE de la banca espanyola --estimada entre el 5,2% i el 5,5% el 2015, segons Standard & Poor's-- i de la mitjana de la banca europea --situada al 8%, segons la mateixa agència de qualificació--.

En relació amb els recursos gestionats, els grups bancaris d'Andorra van registrar un increment del 2,3%, amb un volum afegit de 44.982 milions d'euros, xifra que supera en 1.017 milions els recursos que gestionaven els mateixos bancs un any abans.

Els dipòsits van registrar un creixement fins i tot més gran que els recursos fora de balanç i es van situar en 11.178 milions d'euros, cosa que representa un creixement del 3,5% respecte a la xifra de 10.799 milions del 2014.

L'associació ha destacat que l'augment dels recursos gestionats, tant dins com fora de balanç, demostra la "solidesa i el nivell de confiança" que els clients de la banca andorrana tenen en les entitats, en un any marcat pel procés d'intervenció i resolució de la Banca Privada d'Andorra (BPA).

Durant l'any passat, la banca andorrana va augmentar la seva activitat creditícia, fet que va contribuir a la recuperació de l'economia del Principat iniciada el segon semestre del 2014; la inversió creditícia agregada va ser de 6.408 milions d'euros, amb un augment d'1,1% respecte a l'exercici anterior.

El volum més gran de recursos gestionats i l'increment d'activitat creditícia va tenir efectes positius sobre els marges de la banca andorrana i el marge ordinari de les quatre entitats va pujar un 5,7% respecte a l'any anterior.

SOLVÈNCIA I LIQUIDITAT

Durant l'exercici 2015, la banca andorrana va reforçar els balanços i va millorar la solvència, amb una ràtio del 21,85%, una xifra que supera en 110 punts bàsics la ràtio de l'any passat, que es va situar en un 20,75%, i duplica les exigències de la normativa bancària andorrana, que fixa aquest coeficient en un mínim del 10%.

La banca andorrana també va augmentar la ràtio de liquiditat agregada fins al 71,17%, més de 300 punts bàsics sobre la de 2014, quan va arribar al 68,11%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés