Actualitzat 11/06/2015 14:54

El Banc d'Espanya suggereix apujar l'IVA, els Impostos Especials i la fiscalitat mediambiental

Billetes, dinero, euros, salario, renta
Foto: WIKIPEDIA

Avisa que el creixement potencial de l'economia se situarà en l'1,5% fins al 2026 respecte del 3% d'abans de la crisi

   MADRID, 11 Juny (EUROPA PRESS) -

   El Banc d'Espanya ha presentat el seu informe anual en què aposta per augmentar el pes relatiu de la imposició indirecta --IVA, els Impostos Especials i fiscalitat mediambiental-- i racionalitzar l'àmplia gamma de deduccions, bonificacions i reduccions que erosionen la capacitat recaptatòria dels impostos, en línia amb les propostes dels experts i organismes internacionals.

   El supervisor recorda que els objectius de dèficit plantejats són "exigents", cosa que podria fer necessari reforçar el pla de consolidació fiscal amb actuacions complementàries si es produeixen riscos de desviació.

   Per la banda de la despesa pública, s'inclina per assegurar l'eficàcia dels plans de racionalització ja instaurats i per revisar en profunditat diferents partides per prioritzar les que tenen més impacte sobre el creixement, tot i que no especifica quins.

   Pel que fa als ingressos, ressalta la necessitat de "reconsiderar una nova estructura impositiva" que permeti obtenir recursos de manera estable per finançar el nivell de despesa pública. En aquest sentit, creu que "podria considerar-se augmentar el pes relatiu de la imposició indirecta", amb una ampliació de les bases de l'IVA, un increment dels Impostos Especials i canvis en la fiscalitat mediambiental.

   "Resulta crucial que tant la composició de l'ajust de la despesa com la revisió de la cistella d'impostos es dissenyin intentant minimitzar els possibles efectes adversos sobre el creixement a llarg termini de l'economia", sosté.

   D'altra banda i tot i que admet que els èxits en matèria de dèficit han estat "significatius" aquests anys, recorda que la majoria de les comunitats va sobrepassar el seu objectiu el 2014, cosa que "obliga" a avançar en noves vies de millora dels procediments existents per controlar el compliment.

   En aquest sentit, aposta per assegurar l'"estricte compliment" dels mecanismes d'alerta primerenca que preveu la Llei d'Estabilitat i per activar els passos correctius quan es produeixin desviacions recurrents. A més, considera que l'Autoritat Fiscal pot contribuir a fer efectius aquests procediments.

LA RECESSIÓ MÉS SEVERA DE LA HISTORIA QUEDA ENRERE

   En el seu informe anual el banc emissor repassa la situació de l'economia l'any 2014 i posa de manifest el fiançament d'una "recuperació sostinguda" que permet deixar enrere "la recessió més severa de la història recent econòmica d'Espanya".

   Segons la seva opinió, el creixement de l'activitat i la feina el 2014 i els mesos transcorreguts del 2015 s'assenta en els avenços aconseguits en la correcció de desequilibris acumulats i les reformes implementades, que han situat a l'economia en una posició "més sanejada i competitiva".

   Així i tot, el supervisor avisa que "la profunditat de la crisi" ha deixat un "llegat pesat" en termes d'endeutament i desocupació, la completa reabsorció de la qual requerirà "temps i esforços addicionals" per completar els ajustos empresos i enfortir les bases de la recuperació.

ELS REPTES DEL DEUTE NO HAN DE MINIMITZAR-SE

   De fet, assegura que els reptes que planteja un nivell de deute públic tan elevat per al conjunt de l'economia "no han de minimitzar-se", fins i tot en un procés de reducció gradual de la mateixa en el mitjà termini.

   Segons el Banc d'Espanya, els resultats aconseguits en creixement i ocupació són "encoratjadors" i recullen els fruits dels esforços realitzats, però no cal perdre de vista que el procés d'ajust i reequilibri de l'economia no ha finalitzat i que l'impacte de la profunditat de la crisi sobre la situació del país "no s'ha dissipat completament".

   En aquest sentit, ressalta la importància que les polítiques econòmiques segueixin desenvolupant "un paper primordial" per completar el reequilibri de l'activitat, aprofundir en la solidesa del creixement i reabsorbir els efectes duradors del llegat de la crisi.

CREIXEMENT POTENCIAL

   El Banc d'Espanya analitza també a l'informe l'impacte de la crisi en el creixement potencial de l'economia i assegura que les estimacions disponibles projecten una taxa inferior a les seves pautes històriques. En concret, creu que la taxa potencial podria haver passat del 3% que marcava entre 1983 i 2007 a un xifra inferior a l'1% durant la crisi.

   Amb vista al futur, el supervisor assegura que les estimacions disponibles projecten una recuperació de la taxa fins a prop de l'1,5% en mitjana entre 2014 i 2026. En termes per càpita, el creixement mitjà previst seria també de l'1,5%, per sota del 2,2% estimat per al període 1983-2007.

   En qualsevol cas, avisa que les perspectives de creixement futur de l'economia estaran condicionades per un conjunt de factors com l'evolució demogràfica, l'elevat nivell de desocupació i la seva persistència i l'impacte del procés de despalanquejament públic i privat, entre d'altres.

LA INFLACIÓ

   El banc emissor analitza també el procés de desinflació que s'ha observat els últims anys en l'economia espanyola i durant la crisi. Segons la seva opinió, aquesta anàlisi evidencia que la inflació espanyola, que tradicionalment havia mostrat una forta rigidesa a la baixa, ha augmentat el seu grau de sensibilitat davant de les oscil·lacions del cicle, cosa que podria reflectir un canvi en els processos de fixació de costos i preus.

   En els pròxims mesos, espera una recuperació "relativament lenta" de la inflació tant a Espanya com el conjunt de la UEM cap a nivells més pròxims a la referència seguida per l'Eurosistema, una taxa d'inflació per sota, però pròxima al 2%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés