Publicat 19/11/2019 12:52:28 +01:00CET

El Banc d'Espanya reclama productes "segurs" per donar liquiditat a l'estalvi immobiliari dels jubilats

Fotos de recurso de ancianos, jubilados, etc.

MADRID, 19 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Banc d'Espanya ha demanat al sector financer que ofereixi productes i assegurances que resultin "atractius" per donar liquiditat a l'estalvi immobiliari per als jubilats davant el repte demogràfic de la longevitat.

"Es donen circumstàncies perquè el sector financer ofereixi productes responsables i competitius" que permetin transformar les carteres d'estalvi, ha explicat el director general d'economia i estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce.

En el marc de la jornada 'Planes de pensiones en España', organitzada per Cinco Días i Ibercaja, Arce ha posat l'accent en què els ancians espanyols han estalviat més en immobiliari que la resta d'europeus i que no és "patològic" perquè es tracta de preferències.

Sense fer un esment explícit a les hipoteques inverses, el responsable del Banc d'Espanya ha sol·licitat productes que resultin "atractius i assegurances" per a les llars que facilitin el consum dels jubilats, especialment dels de menys ingressos.

Malgrat la incertesa demogràfica, Arce ha assenyalat que hi ha "certeses" que la taxa de dependència passarà d'un jubilat per cada tres actius d'ara, a un jubilat i dos actius en el futur.

Per això, el sistema de pensions necessita "reformes" que incloguin la sostenibilitat "financera i social". "No és una qüestió ideològica, sinó aritmètica", ha resolt Arce, que ha sostingut que "no és un mal moment" per dur-les a terme.

El director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya ha reconegut que el grau de "generositat" i suficiència del sistema públic de pensions ha de fixar-se en l'àmbit polític, però en qualsevol cas cal disposar d'un "mecanisme de finançament automàtic que garanteixi que el sistema estigui finançat com cal".

En aquest sentit, Arce ha sostingut la necessitat de mantenir la contributivitat del sistema de pensions i augmentar el grau de "transparència i predictibilitat", que són "fonamentals" per prendre decisions "prudents" en l'estalvi individual.

Quant a la necessitat de lligar l'edat de jubilació a l'esperança de vida, Arce ha sostingut que és "assenyat", malgrat que és "dolorós i no agrada sentir-ho". "Té sentit treballar una mica més quan vivim més", ha postil·lat.