Publicat 16/9/2020 11:25:56 +02:00CET

El Banc d'Espanya preveu que el PIB caurà entre el 10,5% i el 12,6% aquest any

Vista de la seu del Banc d'Espanya.
BANCO DE ESPAÑA - Archivo

MADRID, 16 set. (EUROPA PRESS) -

El Banc d'Espanya ha empitjorat les seves previsions econòmiques i ja descarta un "escenari de recuperació primerenca" el tercer trimestre i el quart d'aquest any, i preveu que l'economia espanyola registrarà una caiguda d'entre el 10,5% i el 12,6% el 2020 en cas que es materialitzi la situació epidemiològica més desfavorable.

Així es desprèn de les últimes projeccions que recull l'informe trimestral de l'economia espanyola que ha publicat aquest dimecres l'organisme supervisor, el qual subratlla la "distorsió sense precedents" de la pandèmia del coronavirus en l'activitat econòmica, i apunta que les perspectives a curt i mig termini encara estan molt condicionades per l'evolució epidemiològica, amb una "elevada incertesa".

El director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce, ha indicat que l'evolució tant dels indicadors epidemiològics com dels d'activitat econòmica fan descartar l'escenari de recuperació primerenca el tercer trimestre i el quart d'aquest any, en què es projectava una reculada interanual del PIB del 7,3% el 2020.

Així, preveu una caiguda de la taxa interanual d'entre el 9,5% i el 12,3% el tercer trimestre, que correspon als avanços intertrimestrals del 16,6% i el 13%, respectivament. D'aquesta manera, Arce ha indicat que després d'una recuperació "vigorosa" al maig, ha anat perdent intensitat durant els mesos d'estiu.

Arran de la "limitada informació disponible" sobre la magnitud dels repunts de contagi d'aquestes setmanes i la incertesa sobre com evolucionen, elabora les previsions en dos escenaris que contemplen una solució mèdica efectiva contra la malaltia després del segon trimestre del 2021 i sense tenir en compte els fons europeus, atesa l'"elevada incertesa" sobre la quantia, el calendari de recepció o la composició de la despesa.

L'escenari 1 contempla l'aparició de rebrots que tan sols requeririen mesures de contenció d'àmbit geogràfic limitat i rams afectats, amb alteracions relativament limitades de l'activitat econòmica i una incidència més gran en el lleure, l'hostaleria i el turisme; el segon preveu una intensitat superior dels rebrots, que no precisarien mesures de distanciament tan estrictes com al març, però sí limitacions que afectarien l'activitat del ram de serveis.

Així, en l'escenari 1 el PIB registraria una caiguda mitjana anual del 10,5% aquest any, que s'ampliaria al 12,6% si es materialitza la situació epidemiològica més desfavorable. El repunt de l'activitat en l'última part de l'any provocaria un avanç del PIB del 7,3% en l'escenari 1 i del 4,1% en l'escenari 2 el 2021.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  AMPLIACIÓ:Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont

 5. 5

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà