Publicat 14/06/2021 17:07CET

El Banc d'Espanya eleva al 6,2% la seva previsió de creixement per al 2021 i al 5,8% per al 2022

Archivo - Arxiu - Façana del Banc d'España.
Óscar J.Barroso - Europa Press - Archivo

Adverteix de l'impacte de la pandèmia en l'atur de llarga durada i en les insolvències empresarials

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El Banc d'Espanya ha elevat la seva previsió de creixement de l'economia espanyola al 6,2% per aquest any, dues dècimes més que el 6% que va apuntar al març, i estima que augmentarà un 5,8% el 2022, cinc dècimes més respecte a la previsió anterior. Per al 2023, preveu un creixement de l'1,8%, una dècima més.

D'acord amb l'informe trimestral de l'economia espanyola d'aquest dilluns, la incidència més petita de la pandèmia, amb el rerefons de l'avanç de la vacunació, i l'execució dels projectes sota el paraigua dels fons europeus donarien lloc, en aquest escenari central, a creixements elevats de l'activitat el segon semestre d'aquest any, la qual cosa també tindria un impacte positiu elevat sobre l'avanç del PIB en la mitjana del 2022.

La millora de les estimacions rau, a més, en la previsió que les exportacions del turisme arribaran el tercer trimestre d'aquest any a un nivell pròxim al 50% del que es va registrar el mateix període del 2019 i que a final del mes d'agost estarà vacunada el 70% de la població, la qual cosa permetria que es fessin nous passos per aixecar les mesures de contenció fins que desaparegui totalment, a final del 2021.

Amb tot això, el PIB no assoliria el nivell previ a la pandèmia fins l'últim tram del 2022 i se situaria un 1,9% per sobre al final de l'horitzó de projecció (2023), la qual cosa indica que, tot i que és transitori, l'impacte de la crisi sanitària serà "relativament persistent".

Així mateix, s'incorpora prop del 50% de l'import dels fons europeus que ha anunciat el Govern central per aquest any, i es consideren tant els fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència com el React-EU, que suposen uns 27.000 milions d'euros. Per al conjunt de l'horitzó de projecció, l'absorció se situaria lleugerament per sobre del 80% dels fons totals disponibles en forma de transferències, amb l'impuls més elevat el 2022.

Segons ha explicat el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce, l'impacte en el PIB dels fons europeus serà d'un punt percentual el 2021, de 2,4 punts percentuals positius el 2022 i d'1,8 punts percentuals el 2023.

D'acord amb les estimacions de l'organisme que encapçala Pablo Hernández de Cos, s'espera que el PIB ara experimenti un repunt significatiu en taxa intertrimestral el segon trimestre de l'any, que podria ascendir a un 2,2% en taxa intertrimestral en l'escenari central de les projeccions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés