Publicat 25/08/2020 12:57

El Banc d'Espanya demana elevar "de manera drstica" els rastrejos per no danyar l'economia

MADRID, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

El Banc d'Espanya creu que seria recomanable augmentar "de forma drstica" la capacitat de detecció i rastreig de contagis per coronavirus per evitar l'impacte socioeconmic de les mesures associades a confinaments.

En aquest sentit, apunta que la realització de test a gran escala a tot el món i l'allament dels qui tinguin PCR positius tindria un cost mensual inferior a les prdues econmiques que la pandmia podria provocar en menys d'una setmana, segons alguns estudis.

Així ho assenyala la institució en un article en el qual analitza les mesures de contenció, evolució de l'ocupació i propagació del Covid-19 en els municipis espanyols.

El Banc d'Espanya afirma que la cerca "exhaustiva" de casos i el rastreig de les seves interaccions socials permetrien allar els casos diagnosticats i els seus contactes, cosa que permetria, a la vegada, facilitar la contenció immediata d'eventuals focus locals.

"L'experincia de pasos com Alemanya, Corea del Sud i Taiwan confirma les possibilitats d'xit d'aquesta estratgia. Aquests pasos han realitzat proves de diagnstic massives a la població i la pandmia ha evolucionat de forma relativament més favorable sense necessitat d'imposar mesures de confinament tan extremes com a Espanya o Itlia", subratlla.

A més, considera que una atenció especial i la prevenció de les interaccions amb els grups de població d'edats avanades podrien mitigar les conseqüncies sanitries d'un eventual rebrot, alleujant la pressió sobre el sistema sanitari i evitaria els costos econmics associats a les mesures de confinament.

Els resultats de l'estudi també apunten que "no s'observa un efecte rebrot significatiu en l'evolució de l'ocupació" en els municipis que es van veure més afectats pels tancaments sectorials en un primer moment.

MUNICIPIS AMB MÉS ACTIVITATS NO ESSENCIALS VAN PERDRE MÉS OCUPACIÓ

El Banc d'Espanya ressalta que, en els 8.091 municipis amb activitat empresarial, el 21% de les empreses es van veure obligades a suspendre la seva activitat.

Segons l'organisme, aquells municipis més afectats pel cessament de les activitats no essencials haurien patit majors prdues d'ocupació, per, alhora, haurien experimentat una propagació menys virulenta de la pandmia durant el mes d'abril.

"Aix és així en la mesura en qu els municipis amb una major exposició a aquestes activitats no essencials, i que, per tant, van reduir en major grau la seva activitat econmica, van mostrar un menor increment de la taxa d'incidncia del Covid al llarg del mes d'abril, per també una pitjor evolució de l'ocupació segons els registres de la Seguretat Social", diu el Banc d'Espanya.

Per al Banc d'Espanya, els municipis de la denominada 'Espanya buida' són els que han sofert amb menor virulncia la pandmia, ats que són els que estan més lluny de la capital de la província i tenen una densitat de població menor.

A més, diu que també s'observa una major incidncia acumulada del virus en els municipis amb una temperatura mitjana més baixa. Tenint en compte l'edat, afirma que s'observa una major incidncia en municipis que presenten una població més jove.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés