Publicat 01/06/2016 12:14CET

Baixen els emprenedors a Catalunya però augmenten els que ho fan com una oportunitat

Salón Bizbarcelona
EUROPA PRESS

Menys gent emprèn per superar dificultats i millora la solidesa dels projectes amb una mortalitat del 0,45%

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

La taxa d'afany emprenedor de Catalunya va baixar 1,1 punts percentuals el 2015 fins a situar-se en el 6,42%, però va augmentar el nombre de catalans que impulsen un projecte pel seu compte com una oportunitat (5,2%) i va disminuir els que ho fan per respondre a una situació de necessitat (1,2%), segons es desprèn de l'informe Global Entrepeneurship Motor (GEM) que es porta a terme en 62 països amb el mateix qüestionari.

En la presentació del GEM al saló Bizbarcelona que se celebra al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, el secretari d'Empresa, Joan Aregio, ha destacat aquest dimecres que, tot i que la taxa emprenedora hagi baixat, ha millorat la qualitat i la solidesa de l'afany emprenedor perquè hi ha més projectes motivats per una oportunitat i s'ha tornat a reduir el percentatge de tancaments d'empresa fins al 0,45%.

Aregio ha assenyalat que el descens de l'afany emprenedor per necessitat i l'auge de la vocacional reflecteixen el "canvi de cicle econòmic", l'increment de l'ocupació i una millora de les oportunitats.

COMPARATIVA AMB ALTRES PAÏSOS

El director del GEM Catalunya, Carlos Guallarte, ha explicat que la taxa d'afany emprenedor catalana es va situar 0,7 punts percentuals per sobre de l'espanyola (5,7%) i 1,2 punts per sota de l'europea (7,6%).

El percentatge de catalans que emprenen motivats per una oportunitat va ser un punt superior a la mitja espanyola (4,2%) i 0,6 punts inferior a l'europea (5,8%).

Alhora, la taxa de catalans que emprenen per necessitat va ser inferior a la mitja espanyola i europea per primera vegada en cinc anys, amb un percentatge de l'1,4% i l'1,5%, respectivament.

Catalunya també va tornar a situar-se per sobre de la mitja espanyola i europea en el percentatge de població involucrada en negocis consolidats --de més de 3,5 anys-- amb el 10%, fet que suposa una diferència de 2,3 i 3,2 punts percentuals, respectivament.

PERFIL DE L'EMPRENEDOR

La mitjana d'edat dels nous emprenedors es va situar en 38-39 anys, i en 48 en el cas dels emprenedors consolidats, tot i que ha estat el segment entre 19 i 34 anys el que va mostrar una taxa emprenedora més elevada (7,4%).

Així i tot, els catalans amb una major tendència a emprendre són aquells amb uns nivells de formació superiors, que van registrar una taxa emprenedora del 24,4%, molt per sobre de la mitja espanyola (14%) i europea (11%) per a aquest col·lectiu.

El GEM Catalunya 2015 està promogut per la Conselleria d'Empresa i Coneixement, la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament entre l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i la Conselleria.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés