Actualitzat 03/12/2015 17:23

Baixa la preocupació per l'atur

El paro registra una caída récord de 27.071 personas
EUROPAPRESS

MADRID, 3 Des. (EUROPA PRESS) -

   L'atur continua sent el principal problema d'Espanya tot i que la preocupació que genera va baixar lleugerament el mes de novembre passat, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que, en canvi, reflecteix un augment de la inquietud dels ciutadans per la corrupció, la sanitat, l'educació, els problemes socials en general i els nacionalismes.

   L'enquesta, publicada aquest dijous, es basa en un total de 2.476 entrevistes personals i domiciliàries fetes a 256 municipis de 49 províncies entre el 30 d'octubre i el 9 de novembre i té un marge d'error de més/menys 2%.

   La desocupació segueix encapçalant la llista de problemes nacionals i és esmentada al 77,5% dels qüestionaris, i baixa 1,6 punts respecte al mes anterior. El novembre del 2011, setmanes abans de les últimes eleccions generals, arribava al 83%, de manera que des d'aleshores ha caigut 5,5 punts.

   La corrupció continua sent la segona de la taula i creix 0,7 punts en un mes, fins al 40,1% que contrasta amb el 5,4% de mencions que recol·lectava al final de la passada legislatura, quan era la novena inquietud dels ciutadans.

RÈCORD A LA BAIXA PER ALS PROBLEMES ECONÒMICS

   En tercer lloc repeteixen els problemes econòmics, que cauen 0,7 punts des del mes passat, i, amb un 24%, toquen la seva cota més baixa dels últims anys i redudeixen a la meitat el 48% amb el qual van arrencar la legislatura.

   La classe política en general, amb un 20,4%, segueix ancorada al quart lloc, tot i que cau un punt respecte a l'octubre i també baixen mig punt les mencions al Govern espanyol i als partits que es queden amb un 2,1% al novembre .

   En canvi, creix la inquietud per la sanitat (1,3 punts fins a l'11,9%); els problemes socials en general, que marquen el rècord i passen del 10,1 a l'11%, i l'educació, que puja un punt fins al 9,7%.

VIGÍLIA DE LA RESOLUCIÓ INDEPENDENTISTA

   Distanciats d'aquests problemes principals, però dins del Top Ten, en vuitè lloc, hi ha els nacionalismes, que van irrompre en aquesta relació del CIS el juliol de l'any passat amb un 2,2% i ara repunten fins al 5,1%, en haver augmentat gairebé un punt en l'últim mes. El treball de camp de l'enquesta es va fer durant les vigílies de la votació de la resolució independentista aprovada el 9 de novembre al Parlament i que acaba de ser declarada inconstitucional.

   Pel que fa al terrorisme, la inquietud pel jihadisme es manté al mateix nivell (0,8%) que a l'octubre, si bé l'enquesta es va fer abans dels atemptats de París. Les mencions a ETA (que ara ja no figura a la taula del CIS com 'el terrorisme d'ETA' sinó que al·ludeix les 'negociacions' amb la banda, marquen un 0,0%, és a dir, ningú les recorda.

   La llista de problemes nacionals continua amb l'atur el capdavant (43,1%), seguida pels problemes econòmics (22,7%), la corrupció, que empata amb la sanitat (fregant el 12%), l'educació (8,8%) i els problemes socials (7%).

   A més, el sondeig del CIS revela que la situació econòmica continua sent "dolenta o molt dolenta" per al 65,6% dels enquestats, només un punt per sobre que el mes anterior, de manera que torna al nivell del setembre. Fa un any la desqualificava el 85,8% dels entrevistats. També augmenten els qui jutgen "bona o molt bona" la conjuntura econòmica, que arriben al 4,1%.

   Per al 21,9% ara està millor que fa un any, respecte al 24,1% que opina que ha empitjorat i, amb la mirada cap al novembre del 2016, el 26,7% calcula que millorarà, mentre que hi ha un 13% (el menor percentatge des del començament de la crisi) que augura que anirà a pitjor.

OPTIMISME LABORAL

   A menys de dos mesos per a la celebració de les eleccions generals, la situació política era desqualificada pel 68,2%, respecte al 70,4 que la definia com a "dolenta o molt dolenta" a l'octubre. Només el 4% s'atreveix a qualificar-la com a "bona o molt bona". Fa un any era pitjor per al 28,3% i millor per al 9,2% i d'aquí a 12 mesos haurà millorat segons el 20,4% dels sondejats. El 15% creu que estarà encara pitjor.

   Respecte a les perspectives laborals, continua creixent l'optimisme entre els aturats i arriben al 36,3% els qui veuen "molt o bastant probable" trobar feina durant el pròxim any (un mes abans eren el 34,6%). Tot i això, són majoria (el 54%, dos punts menys que a l'octubre) els qui ho veuen difícil.

   Entre els qui tenen feina, creixen un punt els qui no preveuen perdre-la (78,6%) i també pugen (tot i que només dues dècimes) els qui confessen que temen quedar-se a l'atur (14,1%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés