Aznar i González alerten de la falta de centralitat i consens en l'Espanya d'avui

Actualitzat 17/7/2019 16:29:17 CET
- Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 17 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els expresidents del Govern espanyol Felipe González i José María Aznar han coincidit aquest dimecres en alertar de la falta de consens i de centralitat que afecta la política espanyola per abordar les reformes "transversals" que necessita el país, dues premisses que, segons han recordat, van marcar els seus governs durant els anys 80 i 90. En aquest punt, han advertit que l'actual inestabilitat pot afectar l'economia i han fet una crida a superar el bloqueig polític per no "espatllar" el que s'ha assolit fins ara.

Malgrat les "baralles" i "discussions" parlamentàries que els van enfrontar en el passat com a rivals polítics, Aznar i González han exhibit la seva bona sintonia durant un diàleg sobre el paper de la innovació tecnològica en el nou marc geopolític, dins del Fòrum DIGITALS Summit 2019 al Complejo Duque de Pastrana (Madrid). El debat ha estat moderat per Eduardo Serra, exministre de Defensa amb el PP.

González ha assegurat que Espanya ha anat "molt bé" fins ara però ha avisat que cal impedir que s'"espatlli", cosa que, al seu parer "pot passar" en la situació actual. A més, ha subratllat que "cap de les grans reformes" que ha d'afrontar Espanya "es pot fer sense un govern que no consolidi majories. "Hi ha d'haver àrees de consens molt importants", ha exclamat.

A més, González ha defensat el bipartidisme que governava "buscant l'espai de centralitat", en una estructura política que era "centrípeta" i apostava per la "cultura de pactes" en les qüestions importants. Ara, ha prosseguit, hi ha un "pentapartidisme" però "la característica fonamental és de blocs, que no busquen la centralitat sinó l'antagonisme".

De la mateixa manera, Aznar ha compartit l'argument de González que no cal "espatllar" la situació d'Espanya, en un moment en què, al seu parer, alguns es dediquen a "soscavar els pilars" del seu èxit. També ha dit que "compartir objectius i centrar la batalla política" en la centralitat li sembla "fonamental" per "ocupar-se de qüestions importants".

ELS POLÍTICS, AL "RACÓ DE PENSAR"

En aquest punt, i a pocs dies que Pedro Sánchez se sotmeti al debat d'investidura, el també president de FAES ha dit que "no només consisteix a ser president del Govern espanyol passar el tràmit de la investidura sinó a assolir "una majoria constituïda per poder prendre decisions". "A falta de centralitat, a falta d'objectius compartits, estem jugant uns altres partidets", ha lamentat.

Durant el col·loqui, amb bromes i picades d'ullet mútues dels dos expresidents, González ha apel·lat a trobar acords i fins i tot ha defensat que els polítics puguin fer com fan els professors amb els nens en enviar-los al "racó de pensar", perquè, al seu parer, no es pot portar els ciutadans a una noves eleccions. Aznar ha assenyalat que la "irresponsabilitat política a Espanya és màxima" i ha lamentat la "foguera de disbarats polítics" que s'està vivint.