Publicat 02/12/2014 14:05

Augmenta un 3,7% l'atur entre discapacitats durant l'últim any a Catalunya

Ciego, Invidente
EUROPA PRESS

Només el 4% accedeix al mercat laboral amb un contracte no subvencionat

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

L'atur registrat entre treballadors amb discapacitat va augmentar un 3,7% en els primers nou mesos del 2014 respecte a l'any anterior, fins a situar-se en 10.485 persones, segons l'informe 'Les persones amb discapacitat i el mercat de treball a Catalunya' del sindicat UGT de Catalunya presentat aquest dimarts amb motiu de la celebració aquest dimecres del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

El perfil en el col·lectiu de persones amb discapacitat registrades a l'atur és d'una dona, de més de 45 anys i en situació d'atur de llarga durada, tot i que la secretària d'Estat del Benestar i Treball de la UGT de Catalunya, Laura Pelay, ha sostingut que les xifres poden ser superiors ja que el "desànim" fa que ja no s'apuntin.

Ha qualificat de "testimonial" la contractació de discapacitats, ja que els 9.494 contractes signats per persones amb diversitat funcional entre el gener i l'octubre del 2014 representen només el 0,46% del total de la contractació feta a Catalunya.

La població amb algun tipus de discapacitat potencialment activa suposa el 5,21% del total de la població entre 16 i 65 anys, per la qual cosa la UGT remarca que es troba "molt per sota" de la mitjana general de contractació.

L'índex de temporalitat de les discapacitats és molt elevat, situant-se en un 78%, i el tipus de contracte més utilitzat és el temporal de persones amb discapacitat (29,1%), seguit, per poc, pel d'obra i servei (21%).

UGT de Catalunya ha mostrat la seva preocupació perquè la majoria dels contractes a discapacitats es produeixen sota règim de protecció, ja que el 96% dels efectuats durant l'any s'ha fet en centres de treball (CET) o ha estat bonificat i només un 4% ha estat no subvencionat.

Ha recordat que els contractes en els CET, tant temporals com indefinits, tenen una subvenció del 100% de les quotes empresarials i de fins al 50% del salari mínim interprofessional (SMI), i que, malgrat això, el 88,3% de la contractació en CET és temporal.

SALARIS INFERIORS

Sobre els salaris, Pelay ha remarcat que el sou mitjà anual brut de les persones assalariades amb discapacitat ha estat un 11,5% inferior al de les persones sense discapacitat, sent els més baixos els corresponents a treballadors amb discapacitat intel·lectual i mental.

Ha lamentat que els discapacitats tenen moltes barreres per accedir al mercat laboral i pitjors condicions, ha demanat desenvolupar l'accessibilitat a aquest i que el treball sigui adaptat a les necessitats de l'empleat.

Pelay ha demanat que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) realitzi el seu rol d'"intermediació i prospecció d'empreses" i una actuació preferent per fer complir a les empreses la quota, i ha defensat que la millor política per als treballadors discapacitats és la inserció al mercat de treball ordinari sempre que sigui possible.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés