Actualitzat 07/09/2020 17:22

El sector rebutja la llei catalana de regulació del lloguer perquè agreujarà l'accés

Habitatge en lloguer
Carlos Castro - Europa Press - Archivo

Asval demanarà a Govern central i partits del Congrés un recurs de cassació al TC si el Parlament l'aprova

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El sector immobiliari ha rebutjat la llei catalana de regulació del preu dels lloguers, que es preveu que es voti aquesta setmana en el Parlament, en considerar-la inconstitucional i perquè assegura que dificultarà l'accés a l'habitatge, especialment dels col·lectius més vulnerables.

L'Associació de Propietaris d'Habitatges en Lloguer (Asval) ha afirmat en un comunicat que la normativa "vulnera la Constitució espanyola, atempta contra el dret a la propietat privada i fomentarà l'economia submergida al mercat del lloguer a Catalunya".

Asval ha defensat que la seva aplicació generaria enormes desequilibris al mercat del lloguer a Catalunya i "espantaria la inversió necessària per desenvolupar un sector professionalitzat davant la falta de seguretat jurídica", informa en un comunicat aquest dilluns.

Així, adverteix que el desenvolupament del mercat immobiliari català pot veure's "seriosament perjudicat", en provocar que l'interès dels inversors es traslladi a altres comunitats.

A més, afirma que aquesta llei incentivaria l'economia submergida, ja que molts propietaris podrien veure's temptats a compensar il·legalment la diferència entre el preu regulat i el de mercat.

"Això generaria greus conseqüències per als inquilins, la salut de l'economia catalana, els seus ingressos fiscals i per al gruix dels propietaris, ja que la majoria actua conforme a la llei", ha dit.

Ha avançat que els més perjudicats seran els col·lectius vulnerables, les rendes més baixes i els joves, ja que assegura que el control de preus produeix una reducció de l'oferta, la qual cosa dificulta l'accés, i el propietari es decantarà per inquilins amb major solvència.

A més, ha apuntat que a Catalunya l'estoc d'habitatge social és "baix i notablement insuficient" per cobrir l'augment de la demanda esperat.

Per tot això, Asval ha apel·lat a les forces polítiques que recolzen aquesta norma en el Parlament a reflexionar sobre els seus efectes negatius i retirar el projecte "en ser contrari al dret de propietat reconegut en la Constitució".

En aquest sentit, ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va emetre a l'agost el seu dictamen sobre aquesta llei, presentada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i va advertir que diversos articles de la iniciativa incompleixen la Constitució i l'Estatut.

Si la proposició de llei catalana s'aprovés, l'associació ha assegurat que sol·licitarà al Govern central i als partits polítics amb representació suficient al Congrés que impulsin un recurs de cassació davant el Tribunal Constitucional.

"Apel·lem al Govern perquè reflexioni i rectifiqui sobre aquesta mesura, i sol·licitem al Govern i a la resta de partits que prenguin les mesures necessàries per evitar la posada en marxa d'aquesta llei que atempta contra la Constitució, l'Estatut i que genera greus perjudicis al mercat immobiliari", ha afirmat la directora general d'Asval, Beatriz Toribio.

AUGMENTAR OFERTA I REFORÇAR SEGURETAT JURÍDICA

Així, ha apostat perquè la "millor alternativa" a aquesta regulació passa per augmentar l'oferta d'habitatge de lloguer, especialment assequible i social, reforçar la seguretat jurídica i afavorir la col·laboració públic-privada.

Asval ha plantejat mesures que incentivin l'oferta d'habitatge en règim d'arrendament, com desenvolupar un parc d'habitatge en lloguer a preus per sota de mercat per a aquelles rendes més baixes, així com per a joves que busquen emancipar-se.

"El sector i l'Administració hauran d'idear fórmules de col·laboració públic-privada per desenvolupar el parc d'habitatge assequible que necessita el nostre país, així com una política d'ajudes públiques per a aquells col·lectius més vulnerables", ha insistit.

També ha reclamat un marc regulatori "estable i transparent" que generi seguretat jurídica per al desenvolupament del sector, així com una política d'habitatge social públic, ja que ha indicat que en els últims deu anys Espanya ha destinat un 0,05% del seu PIB a polítiques d'habitatge, provocant una escassetat d'habitatges socials, l''estoc dels quals' és d'un 1,5% enfront del 15% de mitjana en la Unió Europea.

En la mateixa línia s'han expressat en un comunicat conjunt el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, el Consell Català de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE) i la Cambra de la propietat Urbana de Barcelona-Lleida.

Tots ells defensen que els sectors de població més desfavorits o en situació de vulnerabilitat no veuran augmentades les seves opcions a accedir a un habitatge de lloguer com a conseqüència de l'aprovació d'aquesta normativa, sinó que la mesura pot comportar una reducció de l'oferta de lloguer.

"FALTA DE DIÀLEG"

"La clara inconstitucionalitat de bona part de l'articulat del text crearà un ambient tibant d'inseguretat jurídica en el sector amb efectes negatius en l'oferta d'habitatge", han afegit, i han lamentat la falta de diàleg durant el procés de redacció i discussió de la proposta, en les seves paraules.

També han apostat perquè el sector públic prengui mesures que incentivin la construcció d'un parc d'habitatge social o de renda limitada suficient i estable en el temps mitjançant estímuls fiscals de tot tipus, ja que asseguren que "la inexistència d'un parc públic de lloguer és responsabilitat de les administracions públiques i no dels propietaris privats".

Aquest diumenge la patronal catalana Foment del Treball també es va oposar a aquesta normativa en considerar-la inconstitucional i contrària a l'Estatut, i va sostenir que "enfonsarà a mig termini" el mercat del lloguer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés