Publicat 21/11/2019 15:50:49 +01:00CET

Associacions i sindicats de periodistes rebutgen la imputació d'informadors per revelar dades del sumari dels CDR

Un dels CDR detinguts durant l'operació Judes declara a l'Audiència Nacional.
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

MADRID, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Diverses associacions i sindicats de periodistes han rebutjat que el titular del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, hagi citat en qualitat d'investigats per un delicte de revelació de secrets periodistes de vuit mitjans de comunicació --El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español, la Cadena Ser i RTVE-- per publicar informacions sobre el sumari dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts i empresonats per terrorisme per ordre de l'Audiència Nacional.

"És un atac a la llibertat d'informació que garanteix la Constitució i a més contradiu la reiterada jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC)", ha assegurat a Europa Press el secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Agustín Yanel, que ha rebutjat la decisió del jutge de citar-los com imputats "només perquè van informar d'un sumari".

Yanel ha defensat que "els periodistes estan obligats a informar sobre un assumpte, tot i que s'hagi declarat judicialment secret, quan es tracta d'un assumpte d'interès general com aquest", i ha afegit que el delicte de revelació de secrets "el poden cometre, si escau, els funcionaris encarregats de la custòdia, però mai el periodista que informa d'això".

A més, el secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha advertit que el jutge "no aconseguirà res" perquè els periodistes imputats "els empara el secret professional que preveu la Constitució".

En aquesta mateixa línia, el president de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Nemesio Rodríguez, ha assegurat que la federació "rebutja" la imputació de periodistes per informar sobre el sumari dels CDR.

"És un clar atemptat a la llibertat de premsa", ha destacat Rodríguez en un comentari publicat a Twitter, on afegeix que "la llei castiga els que filtren i no els que reben la filtració". "Si es tracta d'esbrinar la font de la filtració, ens empara el dret al secret professional", ha resolt.

La FAPE ha emès un comunicat en el qual insta el jutge Juan Carlos Peinado a aixecar la imputació dels periodistes, "en benefici dels drets constitucionals a la llibertat d'expressió i d'informació, pilars fonamentals" del sistema democràtic espanyol.

D'aquesta manera, ha manifestat que els periodistes "no cooperen en la revelació de secrets, com assenyala el magistrat, sinó que exerceixen el seu dret constitucional a difondre informació veraç, verificada i contrastada amb fonts fiables i d'interès general".

D'altra banda, ha recordat que el Codi Deontològic de la FAPE estableix que el secret professional "només pot vulnerar-se en els casos en què la font ha mentit fefaentment o si la informació pot derivar a un crim o un delicte molt greu".

També l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), que presideix Juan Canella des de dimarts, ha rebutjat la citació judicial com investigats dels 12 periodistes i considera que "els que han de guardar silenci són els funcionaris i no els periodistes, que el seu deure és difondre informació veraç i contrastada sobre assumptes d'interès públic".