Publicat 21/11/2019 15:50

Associacions i sindicats de periodistes rebutgen la imputació d'informadors per revelar dades del sumari dels CDR

Un dels CDR detinguts durant l'operació Judes declara a l'Audincia Nacional.
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

MADRID, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Diverses associacions i sindicats de periodistes han rebutjat que el titular del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, hagi citat en qualitat d'investigats per un delicte de revelació de secrets periodistes de vuit mitjans de comunicació --El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español, la Cadena Ser i RTVE-- per publicar informacions sobre el sumari dels membres dels Comits de Defensa de la República (CDR) detinguts i empresonats per terrorisme per ordre de l'Audincia Nacional.

"És un atac a la llibertat d'informació que garanteix la Constitució i a més contradiu la reiterada jurisprudncia del Tribunal Constitucional (TC)", ha assegurat a Europa Press el secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Agustín Yanel, que ha rebutjat la decisió del jutge de citar-los com imputats "només perqu van informar d'un sumari".

Yanel ha defensat que "els periodistes estan obligats a informar sobre un assumpte, tot i que s'hagi declarat judicialment secret, quan es tracta d'un assumpte d'inters general com aquest", i ha afegit que el delicte de revelació de secrets "el poden cometre, si escau, els funcionaris encarregats de la custdia, per mai el periodista que informa d'aix".

A més, el secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha advertit que el jutge "no aconseguir res" perqu els periodistes imputats "els empara el secret professional que preveu la Constitució".

En aquesta mateixa línia, el president de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Nemesio Rodríguez, ha assegurat que la federació "rebutja" la imputació de periodistes per informar sobre el sumari dels CDR.

"És un clar atemptat a la llibertat de premsa", ha destacat Rodríguez en un comentari publicat a Twitter, on afegeix que "la llei castiga els que filtren i no els que reben la filtració". "Si es tracta d'esbrinar la font de la filtració, ens empara el dret al secret professional", ha resolt.

La FAPE ha ems un comunicat en el qual insta el jutge Juan Carlos Peinado a aixecar la imputació dels periodistes, "en benefici dels drets constitucionals a la llibertat d'expressió i d'informació, pilars fonamentals" del sistema democrtic espanyol.

D'aquesta manera, ha manifestat que els periodistes "no cooperen en la revelació de secrets, com assenyala el magistrat, sinó que exerceixen el seu dret constitucional a difondre informació vera, verificada i contrastada amb fonts fiables i d'inters general".

D'altra banda, ha recordat que el Codi Deontolgic de la FAPE estableix que el secret professional "només pot vulnerar-se en els casos en qu la font ha mentit fefaentment o si la informació pot derivar a un crim o un delicte molt greu".

També l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), que presideix Juan Canella des de dimarts, ha rebutjat la citació judicial com investigats dels 12 periodistes i considera que "els que han de guardar silenci són els funcionaris i no els periodistes, que el seu deure és difondre informació vera i contrastada sobre assumptes d'inters públic".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés