Publicat 5/11/2019 18:28:36 +01:00CET

Associacions catalanes denuncien en el PE que Torra és el principal generador de violència a Catalunya

El president de la AEB, José María Roldán
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

BRUSSEL·LES, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

Associacions catalanes com a Impuls Ciutadà, el Fòrum de Professors, l'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya (AEB) i l'associació estudiantil S'ha Acabat! han demanat a l'Eurocambra aquest dimarts l'empara d'Europa davant de la "deslleialtat constitucional" i "la violència política" emparada des de les institucions catalanes i en particular el Govern català que presideix Quim Torra i han avisat que està en joc a Catalunya la convivència i el respecte a la llei.

"Som víctimes del pitjor nacionalisme identitari d'Europa. Perquè el pitjor d'Europa està en aquests moments a Catalunya. Està al capdavant de les institucions catalanes", ha sostingut el president d'Impuls Ciutadà, José Domingo, durant una conferència a l'Eurocambra, abanderada per l'eurodiputada d'UPyD per Ciutadans, Maite Pagazaurtundúa, en què ha denunciat "la deslleialtat constitucional" i "la violència política" encoratjada des de les institucions catalanes contra els constitucionalistes.

Domingo ha denunciat que "el principal creador de violència a Catalunya en aquests moments és el president de la Generalitat i aquells que ho suporten". "Està emparant la violència, quan no fomentant, cosa "que va aplaudir" el president del Parlament català, ha recordat. "El lema que presideix en aquests moments la Generalitat de Catalunya és Puta Espanya", ha censurat, després d'evocar com independentistes insultaven i intentaven impedir l'entrada "de manera coactiva" a persones que acudien a la cerimònia d'entrega de premis Princesa de Girona.

El vicepresident de l'associació i catedràtic de Dret Internacional Privat, Rafael Sorra, ha defensat que "el Parlament Europeu hauria d'actuar" davant l'"abandonament" institucional a Espanya. "No pot permetre que dins d'una part de la Unió Europea es vulnerin els principis democràtics com a Catalunya", ha esgrimit.

La presidenta de l'associació estudiantil S'ha Acabat!, Julia Moreno, ha denunciat la situació "insostenible" a la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha estat condemnada per "discriminar ideològicament els estudiants" que no són independentistes i ha lamentat la manca de "resposta contundent" pels seus comunicats "de part i posicionant-se obertament en les tesis nacionalistes".

La presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha lamentat que "el desemparament institucional ens ha portat a la situació actual" després de denunciar que "cap centre públic a Catalunya té l'espanyol com a llengua vehicular" com preveu la llei, "l'assetjament als pares que demanen més hores en castellà", així com el material de textos per adoctrinar nens de 6 a 12 anys "en clau nacionalista". I ha defensat que si a Catalunya no han arribat a "una situació de conflicte obert" és perquè "els constitucionalistes" es mantenen en "la no-violència", al mateix temps que ha confiat que no s'arribi a "un conflicte més gran".

"Costarà molt temps revertir els efectes de tota aquesta deslleialtat institucional que estem vivint", ha reconegut la catedràtica de Dret Constitucional i membre del 'Fòrum de Professors', Teresa Freixes, admetent que això requerirà "molta comunicació", també "a les escoles".

La catedràtica en Dret Constitucional ha defensat el procés penal "impecable" en el Tribunal Suprem i ha denunciat l'intent del secessionisme d'intentar "deslegitimar" aquest procés per "crear una opinió pública que pugui influir en els jutges", tant els que hauran de pronunciar-se sobre les noves euroordres contra l'expresident català Carles Puigdemont i altres polítics independentistes a l'estranger com en el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, on "el cas arribarà".