Publicat 21/06/2021 22:42

Assemblea del Consell d'Europa qüestiona les penes del procés i demana retirar la sollicitud d'extradició a Puigdemont

Archivo - Arxiu - Fotografia d'arxiu de l'Assemblea Parlamentria del Consell d'Europa.
CONSEJO DE EUROPA - Archivo

MADRID, 21 juny (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea Parlamentria del Consell d'Europa ha avalat aquest dilluns la resolució presentada pel diputat letó Boriss Cilevics en la qual es convida al Govern a reformar els delictes de sedició i de rebellió, es planteja l'indult dels presos del 'procés' i fins i tot es demana anar més enll i retirar la sollicitud d'extradició contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Malgrat les esmenes presentades pel PSOE, finalment la resolució de Cilevics, sobre la base del seu informe 'Deurien els polítics ser perseguits per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?', ha estat avalada per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions. El diputat letó ha insistit a tot moment en qu les penes imposades pel Tribunal Suprem van ser "desproporcionades".

El text aprovat, a més de recolzar la decisió ja anunciada pel president del Govern, Pedro Sánchez, d'indultar als presos del 'procés' i reformar els delictes de rebellió i sedició, defensa que "consideri abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans que viuen a l'estranger que estan cercats pels mateixos motius".

Així mateix, es planteja a les autoritats espanyoles que "s'abandonin els processos pendents per a crrecs de rang inferior implicats en el referndum inconstitucional de 2017 i no se sancioni als successors dels polítics empresonats per accions simbliques que simplement expressen la seva solidaritat amb els detinguts".

El PSOE havia demanat expressament suprimir aquest punt. "Aix no pot fer-ho el Govern perqu és una competncia judicial" i per tant "seria contrari a la independncia del poder judicial, a la separació de poders", ha defensat el senador socialista Antonio Gutiérrez Llimones. "El Govern no pot incomplir una sentncia o una resolució judicial", ha recalcat.

Tampoc han prosperat les esmenes formulades pel PP, que ha insistit que els polítics independentistes no van ser condemnats per exercir la seva llibertat d'expressió sinó per sedició i malversació de fons públics després d'un judici amb totes les garanties.

"Espanya és una democrcia slida, un país descentralitzat amb tribunals independents i la realitat dels quals és totalment diferent i no té res a veure amb el que es mostra en aquest informe", ha defensat el diputat popular Pablo Hispán.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés