Asens veu en els comuns el vot útil de l'"independentisme assenyat"

Publicat 16/4/2019 12:30:14CET
28A.- Asens Veu Els Comuns El Vot Útil Del "Independentisme Assenyat"
EUROPA PRESS

No posa 'línies vermelles' per negociar i veu Companys "segrestat" per l'independentisme

BARCELONA, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

El candidat d'En Comú Podem (ECP) per a les generals, Jaume Asens, ha assegurat aquest dimarts que els comuns són el vot útil de l'"independentisme pragmtic, assenyat", i ha afirmat que és l'única formació catalana sobirana que pot formar part del Govern espanyol per impulsar reformes.

S'ha erigit com el vot útil d'aquest independentisme pragmtic que "veu que perqu la seva hiptesi sigui viable calen canvis" a la resta d'Espanya, en un colloqui de Primera Plana.

Ha recordat als independentistes que "només hi ha una manera d'aconseguir la independncia: negociar amb l'Estat", i ha carregat contra un independentisme mgic que viu de fantasies, en la seva opinió.

Asens ha retret l'error de la declaració d'independncia, que ha definit com un acte fallit sense efectes jurídics, ha retret a JxCat i la CUP que considerin que no van anar prou lluny i ha dit que el replantejament estratgic d'ERC amb un altre referndum acordat no és creble en criticar que "ha pactat amb el transfuguisme i el 3%".

Ha criticat que l'independentisme necessiti construir una idea d'una Espanya autoritria i irreformable, que cau en la paradoxa de necessitar aquesta imatge per créixer i que "com més autoritria sigui, menys possibilitats té que la seva hiptesi es faci realitat".

Jaume Asens ha assenyalat que durant la campanya est recordant molt l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, el qual considera que l'independentisme té "segrestat", per remembrar que considerava que Espanya no podia avanar sense Catalunya, i a l'inrevés, perqu estan interrelacionats.

Respecte a un referndum sobre el futur polític de Catalunya, ha afirmat que la proposta dels comuns passa per elaborar amb els partits catalans una "llei de claredat" com al Quebec, en qu s'estableixin la pregunta i condicions d'un referndum per després anar a negociar-lo.

El candidat dels comuns ha advocat per reforar els consensos sobre sobirania i democrcia al voltant del dret a decidir, "que és el del 80% i no el del 48% amb full de ruta inviable".

Ha dit també que "moltes vegades darrere d'un independentista hi ha federalistes frustrats" als quals no se'ls presenta una alternativa, per la qual cosa ha retret que els socialistes no posin cap proposta damunt de la taula.

SENSE 'LÍNIES VERMELLES'

Asens ha advocat per superar l'etapa de les 'línies vermelles' per encarar qualsevol negociació, i preguntat en el colloqui si la celebració d'un referndum ser una condició 'sine qua non' per a una investidura, ha contestat "no".

Ha afirmat que "quan seus a dialogar, el més important és dialogar, el nus el deixes pel final", ha considerat que el desacord no pot ser un obstacle per avanar i ha remarcat que una de les premisses en qualsevol negociació és reconixer l'altre.

Asens ha considerat que "no és bo anar amb línies vermelles", per ha dit que no renuncien a res i que la fora que poden tenir les propostes dels comuns les dictar la fora que li atorguin les urnes.

Asens ha considerat necessari un rescat davant les "ferides" territorial, democrtica i econmica, i ha proposat una srie de dilegs per recuperar-se d'aquesta triple ruptura.