Publicat 8/11/2019 11:57:43 +01:00CET

Asens (ECP) rebutja il·legalitzar partits però planteja començar pel PP si s'obre el debat

Jaume Asens i Aina Vidal (comuns) en declaracions als mitjans.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

El candidat dels comuns al Congrés per Barcelona, Jaume Asens, ha rebutjat aquest divendres obrir un debat sobre la il·legalització de partits, però ha dit que, si aquest s'obrís, creu que s'hauria de començar per estudiar el PP, pel cas Gürtel.

Ho ha dit en ser preguntat pels mitjans juntament amb la seva número dos, Aina Vidal, després que Vox, el PP i Cs demanessin junts aquest dijous a l'Assemblea de Madrid que el Govern espanyol procedeixi a il·legalitzar "els partits separatistes que atemptin contra la unitat de la nació amb els instruments legals que hi ha al seu abast o mitjançant les reformes legals que ho habilitin".

Asens ha destacat que, si ell es pregunta per la compatibilitat entre democràcia i partits polítics, el primer que li ve a la ment com a poc compatible és Vox, i que el primer que se li ocorre pel que fa al debat de la il·legalització és el PP, després de la sentència de la trama Gürtel, que va concloure que el PP "s'assemblava més a una organització mafiosa" que a un partit, segons Asens.

Ha assegurat que la legislació electoral preveu poder il·legalitzar partits si estan vinculats a assumptes criminals, encara que ha remarcat: "No em sembla que il·legalitzar partits sigui gaire compatible amb un sistema democràtic", segons ell.

CRÍTIQUES AL GOVERN ESPANYOL

Ha avisat que l'Assemblea de Madrid no té competències sobre la il·legalització de partits: "El Govern espanyol ha recorregut propostes del Parlament que fan referència a assumptes que no són de la seva competència, com la monarquia, i no hem vist ara aquesta rapidesa de reflexos del PSOE" amb l'assemblea madrilenya.

"Estem a favor que es pugui debatre qualsevol cosa als parlaments, però assenyalem la falta de coherència" del Govern central en funcions de Pedro Sánchez, que rebutja que alguns parlaments abordin assumptes que excedeixen les seves competències però no que ho facin d'altres, ha sostingut.

Vox, el PP i Cs ho van demanar a través d'una proposició no de llei que van debatre en el ple de la cambra autonòmica madrilenya, i el president del Govern espanyol en funcions i candidat socialista a la reelecció ha anunciat aquest divendres que estudiaran si impugnen l'acord, cosa que faran "si hi ha base legal".