Publicat 6/10/2019 13:41:23 +02:00CET

Asens (ECP), sobre l'obertura de Cs a pactar amb el PSOE: "Ahir es va confirmar la nostra sospita"

Noelia Bail, Rosa Lluch, Jaume Asens i Ada Colau.
EUROPA PRESS

Colau erigeix ECP com a garantia de que el PSOE no miri "cap a la dreta"

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ECP al Congrés, Jaume Asens, ha valorat la decisió del líder de Cs, Albert Rivera, d'obrir-se a pactar amb el PSOE després del 10N: "Ahir es va confirmar la nostra sospita. Ahir finalment Rivera va aixecar el veto a Pedro Sánchez, va obrir la porta a un pacte amb el PSOE. Nosaltres sempre hem dit que si Albert Rivera no era vicepresident del Govern, era perquè no volia".

"La convocatòria d'eleccions tenia a veure amb la voluntat d'aixecar el veto que havia mantingut Cs cap a la persona de Pedro Sánchez", ha afirmat en una roda de premsa aquest diumenge al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i diversos membres de la candidatura d'ECP al Congrés.

Asens creu que la societat no ha d'adaptar-se "als desitjos de Sánchez per dormir bé", sinó que el líder socialista ha d'acceptar els resultats electorals i no plantejar reformes que es dirigeixin a transformar el sistema actual en un sistema presidencialista.

El portaveu ha sostingut que el PSOE ha fet un viratge cap a la dreta, amb un "Pedro Sánchez que ja no parla de plurinacionalitat, que parla de l'aplicació del 155, i parla d'entendre's amb la dreta", cosa que va manifestar en la seva negativa a entendre's amb el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, segons Asens.

"UN GRAN RESULTAT"

"Perquè el PSOE miri a la seva esquerra, nosaltres hem de tenir un gran resultat", ha dit, i ha afegit que els comuns es reivindiquen com a partit sobirà que se sent hereu del socialisme catalanista.

Ha destacat que la veu del PSC cada cop està més "desdibuixada" i menys desmarcada del PSOE, i ha opinat que els socialistes catalans estan subordinats a aquest partit.

Quan li han preguntat sobre la recollida de signatures que Més País està fent per poder presentar-se a les eleccions a Catalunya, ha dit que el seu partit ja "ho valorarà" si finalment aconsegueixen presentar-se.

ADA COLAU

Colau ha afirmat que els comuns contiuen amb la seva proposta de diàleg "a Catalunya, i entre Catalunya i Espanya", estratègia a la qual s'inscriu la incorporació de la historiadora i filla d'Ernest Lluch, Rosa Lluch, a la seva llista pel Senat.

Ha dit que ECP és la garantia que el PSOE "no miri cap a la dreta", raó per la qual ha interpel·lat els votants progressistes que, segons ella, de forma puntual van confiar el vot al partit socialista.

"No necessitem el bloc del 155. No necessitem un partit socialista que mira a la seva dreta" o que insinua un pacte amb el Partit Popular, al seu entendre.

PACTE I DIÀLEG

Sobre la qüestió catalana, ha reivindicat "el dret decidir de Catalunya", encara que ha assenyalat que ha de fer-se efectiu des del pacte i el diàleg i no des de propostes unilaterals i al marge d'una política de trinxeres, ha dit.

"Se'ns ha dit de tot. Se'ns ha cridat tebis, equidistants. Alguns ens han dit traïdors. I als moments més difícils, ens hem reafirmat amb més convicció que mai", ha afirmat.

Quan li han preguntat si planeja parlar amb l'ANC, després que la seva presidenta digués que les negociacions amb Barcelona per organitzar mobilitzacions després de la sentència estan en estat "embrionari", Colau ha dit que respecta molt la tasca de les entitats sobiranistes però que als qui estan a les institucions els hi correspon centrar-se en les solucions per desjudicializar la política.